Actual

Președintele ANI a ținut un discurs în cadrul evenimentului de lansare a Proiectului “Acțiune împotriva corupției în Republica Moldova”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi 14 septembrie 2020, a avut loc evenimentul public de lansare al Proiectului “Acțiune împotriva corupției în Republica Moldova”. Proiectul a fost lansat de  Consiliul Europei, Biroul Internațional pentru Combaterea Drogurilor și Aplicarea Legii și Departamentul de Stat al SUA. Costul proiectului este de 250 mii dolari și va derula timp de 18 luni. Activitățile vor fi implementate de către Direcția Criminalitate Economică și Cooperare a Consiliului Europei.

Evenimentul s-a desfășurat în regim online, pe platforma de video – conferință KUDO.  În cadrul acestuia au participat E.S. Derek J. Hogan, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, dl Gianluca Esposito, Șef al Departamentului Acțiune împotriva Corupției, Secretar executiv al Greco, dna Giulia Re, Șefa adjunctă a Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, precum și reprezentanți ai instituțiilor beneficiare și partenere proiectului – Autoritatea Națională de Integritate, Ministerul Justiției al Republicii Moldova, Organizațiile societății civile, Consiliul Superior al Procurorilor, Consiliul Superior al Magistraturii și Institutul Național al Justiției.

În deschiderea evenimentului, oficialii instituțiilor implementatoare au accentuat importanța acestui proiect în cadrul tuturor instituțiilor beneficiare, dar și așteptările pe care le au în contextul realizării angajamentelor comune propuse în vederea  contracarării corupției în Republica Moldova.

În discursul său, Președintele ANI, dna Rodica Antoci a exprimat mulțumiri pentru includerea Autorității printre beneficiari, precizând că acțiunile care urmează a fi realizate vor avea un impact pozitiv în cadrul ANI. ”Îmi doresc să devenim mult mai vocali la nivel național și internațional, dar și mai eficienți în procedurile control, prin  modificarea cadrului legislativ din domeniu, inclusiv al aspectului cu privire la excluderea posibilităților de declarare a averii de către înalți funcționari la prețuri derizorii” a declarat Rodica Antoci în alocuțiunea sa.

ANI este vizat în obiectivul ”Consolidarea capacităților și a eficacității ANI în gestionarea declarațiilor de avere și interese personale în privința judecătorilor, procurorilor și membrilor parlamentului”, care include două acțiuni și cinci subacțiuni, realizarea cărora este prescrisă în perioada ianuarie – septembrie 2021.

În cadrul acestui proiect, ANI va beneficia de instruiri pentru inspectorii de integritate cu privire la colectarea de probe și prezentarea cazurilor în instanțe; identificarea tranzacțiilor fictive (expertize și practici străine), ateliere de lucru pentru prezentarea concluziilor și descrierea modalităților de implementare a recomandărilor propuse, suport în dezvoltarea unui curs de instruire electronică (E-Learning) privind Codul de Conduită și Etică Profesională pentru Judecători și Procurori. De asemenea, experții europeni vor revizui cadrul legislativ privind depunerea declarațiilor de avere și interese personale, vor evalua funcționarea ANI, urmând să fie elaborate și un set de recomandări, etc.

Citește și: Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei va acorda asistență pentru dezvoltarea capacităților ANI

loading...

Comments are closed.