Alte știri

Prim-ministrul a mers la Cahul pentru a discuta cu agricultorii. Care au fost subiectele

Pinterest LinkedIn Tumblr

Prim-ministrul a efectuat astăzi o vizită în raionul Cahul, în cadrul căreia a evaluat situația creată în agricultură ca urmare a condițiilor nefavorabile din acest an.  Ion Chicu a discutat cu agricultorii din regiune, care și-au expus temerile că seceta severă poate continua și în anii următori. De aceea, ei au solicitat intervenția Guvernului în proiecte concrete de irigare a terenurilor agricole.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Reprezentanții Guvernului și antreprenorii au purtat un dialog pașnic și constructiv, aceasta fiind unica modalitate de identificare, în comun, a soluțiilor optime pentru problemele din domeniu. Agricultorii au venit cu mai multe inițiative pe termen scurt și mediu care ar putea contribui la rezolvarea problemelor cu care se confruntă.

Știu că nu era să cereți suport dacă situația nu era să fie deja insuportabilă. Guvernul a alocat 200 milioane de lei pentru subvenționarea culturilor cerealiere de grupa I. Am cerut MADRM să revadă posibilitatea de simplificare a Regulamentului de acordare a acestor compensații”, a spus premierul.

Ion Chicu a salutat  inițiativa de a scuti agricultorii de taxa pentru folosirea drumurilor, precum și alte propuneri privind clarificarea prevederilor contractului de arendă a terenurilor agricole, planificarea de către stat a cantității de produse agricole necesare pe an, dar și dezvoltarea sectorului zootehnic.

Un alt subiect discutat la ședință a vizat susținerea producătorilor autohtoni de material semincer și dezvoltarea unor întreprinderi de ramură, cum ar fi Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” din Bălți, care are experiență și rezultate frumoase în prelucrarea semințelor cu un randament înalt și rezistente la condițiile climaterice extreme. „Vom restabili acest sector în țara noastră, avem toate posibilitățile pentru aceasta. Vom oferi avantaje producătorilor agricoli care vor folosi material semincer autohton”, a conchis șeful Executivului.

Citește și: Despre ce a discutat ministrul Ion Perju cu agricultorii din raionul Hâncești

loading...

Comments are closed.