Prim-ministrul Ion Chicu a avut luni o discuție cu Andrei Belianinov, Președintele Băncii Euroasiatice de Dezvoltare

Ion Chicu, Președintele Băncii Euroasiatice de Dezvoltare

Prim-ministrul Ion Chicu a avut o ședință cu Președintele Băncii Euroasiatice de Dezvoltare, Andrei Belianinov. La ședință au participat Oleg Vasnețov, Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Stanislav Pughinski, Directorul general al Uniunii Industrial Financiare Ruse și alți oficiali, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Premierul a menționat intenția Moldovei de a intra în lista asociaților BED și a îndemnat companiile rusești să examineze potențialul investițional al țării noastre, inclusiv ținând cont de asistența care o poate oferi BED în acest proces.

Andrei Belianinov a informat șeful executivului despre evoluția în procesul de examinare a intrării Republicii Moldova în lista asociaților BED și a vorbit despre existența unor proiecte în fază avansată de elaborare, care ar urma să fie implementate în Moldova cu asistența financiară a BED. La rândul său, Stanislav Pughinski a oferit detalii despre proiectul unui hub agroindustrial, ce urmează să fie construit și echipat în țara noastră, menit să achiziționeze și să proceseze producția agricolă de la fermierii autohtoni. Hub-ul va asigura legătura între fermieri și rețelele comerciale, și va oferi finanțare fermierilor în schimbul cultivării unor produse solicitate de consumatorii finali. Valoarea proiectului se ridică la 50 milioane de dolari și termenul de executare a lucrărilor și punere în funcțiune va fi de până la 18 luni.

Prim-ministrul a asigurat că Guvernul va susține asemenea proiecte și a îndemnat investitorii să avanseze în implementarea lui.

În cadrul ședinței au fost discutate oportunitățile investiționale pe domeniile infrastructurii feroviare, producerii energiei regenerabile și soluțiilor de digitalizare, care ar putea fi susținute de BED.

Banca Euroasiatică de Dezvoltare a fost creată în 2006 de Federația Rusă și Kazahstan. În prezent BED are 6 state asociate: Armenia, Belarus, Federația Rusă, Kazahstan, Kirghizia și Tadjikistan.

Citește și: Adnotația Procurorului General despre dosarul privind finanțarea PSRM

Total
0
Shares
Total
0
Share