Alte știri

Procedura de determinare a gradului de dizabilitate și a capacității de muncă va deveni mai accesibilă

Pinterest LinkedIn Tumblr

Serviciului  de determinare a dizabilității și capacității de muncă urmează a fi digitizat. Un proiect de hotărâre în acest sens au fost aprobat astăzi de  Guvern. Documentul are menirea de a asigura creșterea calității și accesibilității populației la acest serviciu.

Noile modificări au menirea de a simplifica procedura de depunere a documentelor pentru determinarea gradului de dizabilitate, crearea unui registru electronic și unic pentru persoanele cu dizabilități, inclusiv a celor  expertizate anterior, digitalizarea formularelor și transmiterea acestora către CNDDCM, prin intermediul canalelor digitale, facilitând semnificativ accesul beneficiarilor la serviciul de determinare a dizabilității, simplificarea procedurii de emitere a duplicatelor cu posibilitatea de a obține actele sau duplicatele acestora.

Totodată, noile măsuri vor asigura transparența și accesul la informarea persoanelor cu dizabilități privind deciziile/actele  administrative eliberate de către CNDDCM, ajustarea procedurii de contestare a deciziilor/altor acte administrative individuale eliberate de către CNDDCM, la prevederile Codului administrative, stocarea datelor în format digital, care va simplifica gestionarea dosarelor solicitanților, inclusiv istoricul cazului care va putea fi accesat ușor în procesul de examinare a unor petiții, inclusiv control sau reexpertizare.

Astfel, va fi asigurată interoperabilitatea cu sistemele informaționale ale altor autorități implicate în procesul de furnizare a datelor/informațiilor necesare pentru determinarea gradului de dizabilitate și simplificarea procesului de conlucrare dintre acestea cu CNDDCM și utilizarea exclusivă a sistemului electronic de gestionare a petițiilor.

Proiectul de hotărâre va intra în vigoare la 1 ianuarie 2022. Până atunci, Agenția de Guvernare Electronică are sarcina de a reinginera și digitaliza serviciul public „Determinarea dizabilității și capacității de muncă”.

Citește și: Gradele de dizabilitate care au expirat în perioada stării de urgență se prelungesc până la efectuarea expertizării de către CNDDCM

loading...

Comments are closed.