Statul va compensa 100% din suma creditului contractat pentru procurarea locuinței pentru persoanele fizice repartizate la locul de muncă în localitățile țării, cu excepția municipiilor Chișinău și Bălți, inclusiv suburbii, transmite Telegraph.md, cu referire la Moldova24.info
Noile condiții de acordare a compensațiilor în cadrul Programului de stat „Prima Casă” au intrat în vigoare și oferă posibilitatea de a beneficia de suport din bugetul de stat la achitarea creditului ipotecar.
Astfel, de compensații vor beneficia și persoanele care se încadrează în categoria tinerilor specialiști și activează în mediul rural/urban. Din buget se va compensa100% din suma principală a creditului în cazul în care locuința procurată este amplasată în localitatea unde persoana fizică a fost repartizată să activeze.
De asemenea, a fost dublată valoarea compensației pentru familiile cu copii.
Părinții/tutorii/curatorii unui copil vor beneficia de o compensație în valoare 25% din suma creditului ipotecar. Valoarea compensației pentru familiile cu 2 copii constituie 50%, iar pentru cele cu 3 și mai mulți copii – 100%. A fost majorată și valoarea compensației lunare de la 10% la 15% din salariu calculat pentru beneficiarii angajați ai entităților din sectorul privat care își au sediul în municipiul Chișinău.
Vor avea dreptul să solicite compensații din bugetul de stat și beneficiarii angajați în sectorul public sau privat ale căror locuințe depășesc suma de 600 de mii de lei.
De asemenea, a fost stabilit mecanismul de acordare a compensațiilor în cuantum de 50% din soldul creditului rămas persoanelor fizice, care au accesat un credit ipotecar până la lansarea Programului de stat ” Prima casă”.
Anterior, a fost majorată limita de vârstă pentru persoanele fizice care pot accede la program de la 45 ani la 50 ani, precum și s-a micșorat cota participației proprii inițiale de la 10% până la minim 5% din prețul de procurare a locuinței. De asemenea, a fost eliminată condiția privind lipsa imobilului deținut în proprietate.
În 2020, în bugetul de stat au fost prevăzute 90 de milioane de lei pentru implementarea Programului „Prima casă”, dintre care pentru programele de compensare s-au alocat 40 de milioane de lei.
Citește și: Un fost primar din Călărași riscă să nu mai poată deține o funcție publică. Care este motivul