Economic

Proiectul de modificare a legislației valutare a fost votat în prima lectură

Pinterest LinkedIn Tumblr

Proiectul de modificare a Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei si a Legii privind reglementarea valutară a fost aprobat în prima lectură.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Actul a fost elaborat în vederea realizării prevederilor Planului național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova — Uniunea Europeană.

Elaborarea proiectului de lege este condiționată, totodată, de necesitatea consolidării procesului de licențiere și supraveghere a participanților pieței valutare din Republica Moldova: unităților de schimb valutar, administratorilor, acționarilor sau asociaților caselor de schimb valutar și hotelurilor, beneficiarilor efectivi ai acestora. Odată cu adoptarea legii, BNM, în calitate de autoritate de supraveghere, va dispune de instrumente legale pentru a asigura o mai bună supraveghere a activității unităților de schimb valutar.

Una din propunerile din proiect vizează obligativitatea supravegherii și înregistrării video pe toată durata programului de lucru în regim real, precum și păstrarea acestor înregistrări în formă digitală cel puțin 15 zile calendaristice. Prin această modificare se urmărește îmbunătățirea deservirii clienților caselor de schimb valutar în contextul asigurării securității și integrității acestor unități.

Suplimentar, acestea vor fi obligate să înregistreze fiecare operațiune de schimb valutar în numerar cu persoane fizice la momentul efectuării acesteia în formularele documentelor stabilite de Banca Națională a Moldovei. O altă cerință este să nu admită divergențe între valoarea operațiunilor înregistrate și soldurile de mijloace bănești circulante, deținute în interiorul unității de schimb valutar.

O altă prevedere constă în majorarea cuantumului amenzii aplicat caselor de schimb valutar sau hotelurilor, care admit încălcări ale legislației valutare, de la 25 de mii de lei până la 100 de mii de lei. Scopul acestei modificări rezidă în sporirea gradului de disciplină în domeniul vizat și a siguranței operațiunilor de schimb valutar.

Proiectul mai prevede majorarea termenului de luare a deciziei de către BNM pentru licențierea caselor de schimb valutar și a hotelurilor – de la 15 la 30 de zile, ținând cont de cerințele suplimentare stabilite pentru licențiere.

Pentru a deveni lege, PROIECTUL trebuie să fie votat în cea de-a doua lectură.

loading...

Comments are closed.