Politic

Răspunsul lui Andrei Spînu pentru transportatorii care au protestat în PMAN

Pinterest LinkedIn Tumblr

Cerințele transportatorilor de majorare a tarifelor la călătorie nu sunt justificate, consideră ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu. Acesta își dorește mai multă responsabilitate din partea transportatorilor și îi roagă să investească mult mai serios în modernizarea autovehiculelor, așa cum prevede legea, transmite IPN.

Într-o postare pe Facebook, Andrei Spînu, a relatat că un grup de transportatori a prezentat solicitări de a dubla, chiar și a tripla tariful aplicabil pentru călătoriile de pasageri – de la 1,37 lei/km la 1,85 lei/km. Spre exemplu, dacă acum tariful Chișinău-Bălți este de 80 lei, ei doresc să fie 185 lei. Un alt exemplu, Chișinău-Drochia acum este 109 lei. Conform solicitării transportatorilor, prețul ar trebui să fie 245 lei.

„Ca ministru responsabil de domeniul transporturilor, una din principalele mele preocupări este ca oamenii să beneficieze de servicii de transport sigur, comod și accesibil, iar prețul achitat pentru serviciile de transport să fie unul corect și care corespunde realităților actuale”, a remarcat Andrei Spînu

Ministrul a adăugat că discuția despre tarife se va face doar pe baza unor analize solide, care se realizează în aceste zile la minister. Când vor fi luate decizii, vor fi bazate pe date reale, nu pe presiuni și proteste publice. Acesta a invitat transportatorii la dialog și moderație, spunând că va „apăra în primul rând dreptul oamenilor de a avea parte de un transport civilizat la un preț decent”.

Zeci de microbuze și autobuze au fost parcate joi, 25 noiembrie, în fața Guvernului ca parte a unui protest organizat de transportatorii de pasageri. Aceștia spun că nu mai pot activa în pierdere în contextul scumpirilor la carburanți, la serviciile de deservire tehnică, dar și în contextul scumpirii primelor de asigurare auto. Mulți se plâng și pe micșorarea fluxului de călători, precum și pe transportarea ilicită de pasageri, care le creează concurență neloială. Aceste probleme, potrivit lor, influențează formarea tarifelor la călătorii și provoacă necesitatea de a le majora.

loading...

Comments are closed.