Externe

Reprezentantul Special al OSCE, Franco Frattini, prezintă prioritățile pentru prima vizită în Republica Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, va veni în Republica Moldova în perioada 26-28 martie 2018 în prima sa vizită în țară în această calitate. El va purta discuții cu oficiali moldoveni de vârf și cu conducerea de la Tiraspol, inclusiv cu ambii reprezentanți politici. De asemenea, el se va întâlni cu ambasadorii rezidenți ai formatului „5+2”.

„Văd sarcina mea, în tandem cu Misiunea OSCE în Moldova și partenerii noștri internaționali în procesul „5+2”, să avem toate cele opt acorduri implementate în acest an”, Reprezentantul Special al OSCE a remarcat într-un interviu, de pe 9 martie, pentru serviciul moldovenesc al postului Radio Europa Liberă. „Cinci acorduri din „pachetul din opt puncte” anterior identificate de părți au fost semnate în noiembrie și trei acorduri importante rămân să fie atinse conform protocolului „5+2” de la Viena”. Vizita lui Frattini se face pe fondul necesității de a încorpora noua dinamică pozitivă în procesul de reglementare finalizând și implementând toate cele opt acorduri. Fiecare dintre acorduri sunt interconectate precum sunt libertatea de circulație și libera circulație a vehiculelor peste podul Gura Bîcului-Bîcioc, recent deschis.

Comentând privind vizita ce urmează, Frattini a apreciat progresul dezvoltat toamna trecută în procesul de reglementare și a lăudat părțile pentru abordarea lor constructivă și asumarea responsabilității asupra acestui proces. „Încrederea dobândită prin acordurile obținute și implementate de părți va fi acel „clei” care va face ca reglementarea să funcționeze. Aceasta este ceea ce va apropia ziua în care va fi posibilă o soluționare finală. Aștept cu nerăbdare să aflu mai mult pe viu în cadrul vizitei mele la sfârșitul lunii martie, precum și să analizez cum aș putea ajuta la atingerea acestui scop”, a concluzionat Reprezentantul Special Frattini.

separatism transnistria, moldova rusia 1992, razboi, victime dubasariTelegraph.md amintește că în cadrul unei vizite la Moscova, domnul Frattini a declarat că „solicitarea Republicii Moldova privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova este una desprinsă de realitate”. Liderul PDM, Vlad Plahotniuc a venit cu o reacție dură referitor la declarațiile lui Franco Frattini, reprezentantul OSCE pentru Transnistria.

loading...

Comments are closed.