Actual

Rezultatele activității Sub-Comitetului pentru Măsurile Sanitare și Fitosanitare UE – RM, discutate în cadrul unei reuniuni de nivel înalt

Pinterest LinkedIn Tumblr

Directorul General al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Vladislav Cotici, a participat ieri, 21 octombrie, la reuniunea Comitetului de Asociere UE – Republica Moldova, care și-a ținut lucrările în regim de videoconferință.

Vladislav Cotici a prezentat raportul privind activitatea Sub-Comitetului pentru Măsurile Sanitare și Fitosanitare UE – Republica Moldova, reflectând cele mai importante progrese înregistrate în dialogul cu Uniunea Europeană care se referă la angajamentele reciproce prin prisma Acordului privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DFCTA). Au fost, astfel, abordate solicitările Republicii Moldova de a extinde gama de produse exportate pe piața Uniunii Europene cu produse de origine animală (carnea de pasăre, ouă, produse compuse și produse lactate), procesul de coordonarea reciprocă a certificatelor sanitar-veterinare și alte subiecte de importanță majoră.

Partea Europeană a apreciat conlucrarea eficientă în cadrul acestui Sub-Comitet și s-a arătat disponibilă să susțină eforturile Republicii Moldova în accederea pe piața europeană cu produse competitive și racordarea la cerințele și standardele europene.

A fost menționat că în anul 2021 va fi posibilă organizarea auditului DG SANTE pentru domeniul cărnii de pasăre și ouă, în condițiile depășirii crizei pandemice mondiale produsă de COVID-19. De asemenea, părțile au agreat continuarea lucrului asupra armonizării legislației naționale la cea europeană și implementarea standardelor comunitare în scopul listării Republicii Moldova în actele europene, pentru a obține ulterior dreptul de a exporta și mai multe produse de origine animală pe piața europeană.

Sub-Comitetului pentru Măsurile Sanitare și Fitosanitare (SPS) UE-Moldova își desfășoară activitatea în baza art. 191 din Acordul de Asociere Moldova-Uniunea Europeană, iar ultima ședință a acestuia a avut loc în iulie 2020, în regim online.

Citește și: Secretear de stat: Republica Moldova își asumă continuarea respectării angajamentelor asumate în Acordul de Asociere cu UE

loading...

Comments are closed.