Social

S-au prelevat probe pentru a stabili dacă substanța de culoare verde devărsată în râul Bîc este sau nu toxică pentru mediu

Pinterest LinkedIn Tumblr

Agenția de Mediu a prelevat probe pentru a stabili dacă substanța de culoare verde devărsată în râul Bîc este sau nu toxică pentru mediu, relatează Telegraph.md

Secretarul de Stat responsabil de domeniul protecției mediului și resurselor naturale, Maxim Popov, a solicitat acest lucru în urma apariției în spațiul public al unor fotografii în care se vedea că  apa din râul Bîc, în zona din preajma Gării de Nord, avea culoarea verde.

În context, directorul tehnic al Termoelectrica, Alexandru Lupan, a precizat că sezonul de încălzire s-a încheiat,  a fost efectuată o procedură de rutină de evacuare a agentului termic din rețea, iar din cauza unei fisuri a țevilor, apa caldă de culoare verde a ajuns în râul Bîc.

”Au fost devărsate  circa 70-80 de tone de apă caldă. Ne aflăm în zona de jos a tronsonului și a fost inevitabil vărsarea agentului termic, în râul Bîc. Este o necesitate tehnică pentru a putea lucra pe această conductă. Agentul termic este curățat, are mai multe trepte de curățare. Colorantul curanina care se adaugă în proporții de 80 de grame la o tonă de apă, este pentru a depista scurgerile din sistem în regim operativ. Avem toate certificatele de conformitate care confirmă că substanța nu este toxică și și este inofensivă pentru mediu”, a menționat Alexandru Lupan.

Totuși, probele au fost prelevate, iar rezultatele vor fi făcute publice peste 5-6 zile.

Citește și: Datele contoarelor de energie electrică pot fi expediate deja și online. Cum facem asta

loading...

Comments are closed.