Social

SHS a retras avertizarea de „Cod Portocaliu” de inundații pentru bazinele râurilor Nistru și Prut

Pinterest LinkedIn Tumblr

Serviciul Hidrometeorologic de Stat al Republicii Moldova (SHS) a retras avertizarea de „Cod Portocaliu” de  inundații pentru bazinele râurilor Nistru și Prut, transmite Telegraph.md

Totodată, SHS informează că nivelul înalt al apei în râurile Nistru și Prut se va menține până pe data de 6 iulie.

Avertizarea de inundații Cod Portocaliu pentru râurile Nistru și Prut a fost emisă pe data de 23 iunie, deoarece, ca urmare a precipitațiilor puternice şi foarte puternice, în cursul superior al râurilor s-au format viituri pluviale.

Astfel, pe râul Nistru viitura pluvială a contribuit la mărirea deversării apei din Lacul de Acumulare Dnestrovsc până la 2000 m3/s, și a provocat creșterea nivelului apei până la 3.70 metri pe sectorul s. Naslavcea – or. Dubăsari. În continuare, în legătură cu mărirea deversării apei din Lacul de Acumulare Dubăsari până la 1800 m3/s, a avut loc creșterea nivelului apei cu până la 4.40 metri pe sectorul or. Dubăsari – s. Talmaza. A avut loc ieşirea apei în lunca râului Nistru, inundarea terenurilor agricole şi subinundarea gospodăriilor aferente râului.

Începând cu 20 iunie, din cauza precipitațiilor abundente, a început creșterea semnificativă a nivelului apei în cursul superior al râului Prut. Viitura pluvială a condiționat creșterea totală a nivelului apei până la 6.5 metri pe sectorul s.Criva- s. Costești. Volumul total al viiturii pluviale şi aportul către lacul de acumulare Costești-Stânca a constituit circa 650-700 mil. m3, fapt care a favorizat creșterea nivelului apei în lacul de acumulare Costești-Stânca cu 3.5 m. Anterior, la sfârșitul decadei a doua a lunii iunie, în legătură cu decizia subcomisiei a Nodului Hidrotehnic Costești-Stânca de a mări deversarea apei din Lacul de Acumulare până la 630 m3/s, a avut loc creșterea nivelului apei cu până la 4.9 metri pe sectorul s. Costești- or.Ungheni, cu 4.7 metri pe sectorul Ungheni-Leușeni și cu 2 metri pe sectorul or. Leușeni- s.Brânza. Drept urmare a acestor factori a avut loc ieşirea apei în lunca râului Prut, inundarea terenurilor agricole şi subinundarea gospodăriilor aferente râului.
Potrivit hidrologilor, aceasta a fost cea mai puternică viitură din ultimii 10 ani.

SHS amintește că, cea mai importantă cauză a ieșirii apei în luncă este cantitatea mare de precipitații în cursul superior al râurilor. Din păcate, este complicat de prognozat lunile în care vor avea loc viiturile și/sau inundațiile. Magnitudinea și frecvența ultimelor pot fi deseori crescute din cauza acțiunilor umane, cum ar fi popularea zonelor supuse riscurilor de inundații, lipsa capacităților de întreținere a sistemelor de drenaj și digurilor de protecție, despădurirea și îndepărtarea rădăcinilor.

Citește și: SHS anunță COD PORTOCALIU de INUNDAȚII pe râul Prut

 

loading...

Comments are closed.