Actual

Situația alarmantă privind drepturile omului în regiunea transnistreană a fost pusă în atenția Misiunii OSCE în Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a avut o întâlnire oficială cu șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, fiind puse în discuție o gamă largă de aspecte aflate pe agenda de negocieri.

Printre subiectele puse în discuție sunt mai multe componente ale Pachetului Berlin plus, precum telecomunicațiile, începerea anului școlar pentru instituțiile de învățământ cu predare în limba română, adoptarea noilor modificări și completări ale legislației în vigoare în sensul extinderii cu 2 ani a perioadei de înmatriculare a mijloacelor de transport cu plăcuțe de model neutru, funcționarea Centrelor de înmatriculare a transportului și respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Încălcările drepturilor omului, care s-au întețit în ultimul timp în regiunea transnistreană pe durata pandemiei COVID-19, sunt deosebit de alarmante, potrivit vicepremierului Cristina Lesnic, care a solicitat implicarea activă și vizibilă a OSCE în soluționarea cazurilor individuale, dar și asigurarea respectării drepturilor omului ca normă în regiunea transnistreană. În acest sens, Vicepremierul a transmis lista cazurilor individuale a drepturilor omului care au făcut obiectul mai multor sesizări în adresa Biroului politici de reintegrare.

Un aspect distinct abordat în cadrul reuniunii a vizat responsabilitățile suplimentare ale Biroului politici de reintegrare și Comisiei Unificate de Control pe durata scrutinului electoral. Oficialii au efectuat un schimb de opinii cu privire la securitatea scrutinului electoral, dar și a securității cetățenilor.

La fel, oficialii au abordat ultimele evoluții ce țin de posturile ilegale instalate unilateral de către Tiraspol în Zona de Securitate, inclusiv suprasolicitarea feribotului care unește localitățile Molovata—Molovata Nouă.

De asemenea, a fost abordat subiectul eliberării actelor de stare civilă pentru cetățenii Republicii Moldova ce locuiesc în stânga Nistrului, pentru înregistrarea evenimentelor ce țin de naștere și deces.

Părțile au discutat și despre eventuala organizare a unei noi runde de negocieri în formatul 5+2, detaliile și agenda acesteia urmând a fi subiectul unui dialog permanent.

Citește și: Evoluțiile în reglementarea transnistreană, discutate de vicepremierul pentru Reintegrare cu Ambasadorul Franței

loading...

Comments are closed.