Actual

Specialiştii atenţionează asupra calităţii alimentelor pentru mesele de sărbătoare. Recomandările ANSA pentru consumatori

Pinterest LinkedIn Tumblr

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor vine cu o serie de recomandări pentru consumatori la procurarea alimentelor pentru masa de Crăciun şi Revelion, transmite Telegraph.md, cu referire la TVR Moldova

La procurarea produselor alimentare consumatorii trebuie să acorde o atenţie deosebită având în vedere că unii operatori economici vor profita de această perioadă pentru a-şi vinde produsele din stoc. De asemenea, o deosebită atenţie, din partea consumatorilor, necesită a fi acordată la verificarea produselor alimentare, din punct de vedere organoleptic (aspect, miros, culoare) şi să le refuze pe acelea pentru care au suspiciuni privind calitatea şi mai ales siguranţa acestora.

Comercializarea cărnii si a produselor din carne:

– Achiziţionarea cărnii şi a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate şi autorizate (măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe) care au fost supuse expertizei sanitar-veterinare şi au aplicată ştampila care atestă controlul sanitar-veterinar;

– Este necesară evitarea procurării cărnii şi a produselor din carne de la persoane şi din locuri neautorizate, din „portbagajele maşinilor” chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic, unde comerciantul nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu poate elibera bon de casa cu care să poată fi justificată tranzacţia comercială şi există riscul achiziţionării unui produs neconform sau chiar nesigur;

– Prin apreciere directă, pot fi apreciate proprietăţile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (lipicios, urât mirositor), culorii (culoare modificată), consistenţei etc. Carnea trebuie să prezinte la suprafaţă o pelicula uscată, de culoare roz până la roşie, să fie elastica, atât la suprafaţă cât şi în secţiune, iar mirosul să fie caracteristic de produs proaspăt;

– Atenţie şi la preţ! Verificaţi concordanţa dintre preţurile afişate la raft si cele marcate pe bonurile de casă;

– Carnea achiziţionată ca fiind refrigerată se va transporta, în condiţii igienice, cât mai repede la domiciliu pentru a fi păstrată în frigider;

– Produsele preambalate, care prezintă ambalajele deteriorate şi pentru care există suspiciunea deteriorării conţinutului, urmează a nu fi achiziţionate.

Comercializarea produselor congelate (carne, peşte, legume, fructe)

– Este necesar verificarea informaţiei privind termenului de valabilitate a produsului. Deşi produsele congelate au un termen de valabilitate mai mare datorită procesului de congelare, se va acorda atenţie sporită ca termenul de expirare să nu fie foarte apropiat de ziua procurării, mai ales dacă produsele congelate urmează a fi depozitate în gospodăria proprie pentru o perioadă mai îndelungată.

– La procurarea produselor congelate, ca şi în cazul altor produse, este foarte important ca ambalajul să rămână a fi integru. Verificaţi ca ambalajul din plastic să nu fie deteriorat, iar cel din carton să fie uscat, ceea ce ar indica păstrarea/depozitarea corespunzătoare.

– Produsele congelate (carne, peşte, legume, fructe) vor fi transportate în condiţii igienice, cât mai repede la domiciliu, unde vor fi depozitate în congelator până la data preparării acestora.

– Citiţi cu atenţie eticheta! Menţiunile făcute pe etichetă trebuie să fie clare, lizibile, prezentate într-un loc vizibil pentru consumator în condiţiile normale de cumpărare şi utilizare, nu trebuie să fie acoperite sau separate prin alte indicaţii, inscripţii sau desene.

Mai mult ca atât, informaţiile înscrise pe etichetă, pe de o parte, nu trebuie să inducă în eroare consumatorii în privinţa caracteristicilor alimentului (în special a identităţii, proprietăţilor, compoziţiei, cantităţii, termenului de valabilitate, originii sau provenienţei lui), precum şi a metodelor de fabricaţie sau de producţie.

Comercializarea laptelui şi a produselor lactate

– Consumatorii trebuie să fie atenţi la modul de prezentare a ambalajului. În cazul în care ambalajul este bombat, acesta indică un proces de fermentare şi produsul nu mai este propriu consumului;

– Trebuie acordată atenţie deosebită condiţiilor de depozitare atât în comerţ cât şi la domiciliu. Verificaţi dacă laptele şi produsele lactate sunt păstrate la temperatura indicată de producător şi refuzaţi achiziţionarea produselor care au fost expuse spre comercializare la alte temperaturi decât cele indicate de producător;

– Solicitaţi vânzătorului, în cazul în care magazinul nu are asigurat sistemul de autoservire, să consulte eticheta produsului pentru a analiza compoziţia şi, mai ales, încadrarea în termenul de valabilitate. Nu achiziţionaţi produsele pentru care aveţi dubii privind calitatea şi modul de informare prin etichetare;

– Consumatorii pot solicita vânzătorilor informaţii suplimentare cu privire la natura produselor pe care doresc să le procure, întrucât pot exista cazuri când comercianţii expun pentru vânzare, în acelaşi spaţiu înlocuitori de produse lactate alături de produse lactate. În condiţiile în care modul de prezentare (formă, dimensiuni, aspect, culoare) şi chiar de etichetare sunt asemănătoare, diferenţierea este complicată, motiv pentru care este absolut necesar solicitarea informaţiilor suplimentare din partea comerciantului;

– Atenţionam consumatorii să refuze produsele care prezintă termenul de valabilitate /data limita de consum modificată sau depăşită. De asemenea, evitarea achiziţionării laptelui şi a produselor din lapte din locuri neautorizate. Comerciantul nu poate asigura condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi de eliberare a bonului de casă cu care să fie justificata tranzacţia comercială astfel consumatorul riscă să achiziţioneze un produs neconform sau chiar nesigur.

Comercializarea ouălor

– La procurarea ouălor examinaţi aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, integră, mată, poroasă, fără pete şi miros.

Este interzisă vânzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimentare care se consumă fără a fi supuse unui proces termic. Verificaţi termenul de valabilitate indicat pe ambalaj.

Comercializarea produselor de patiserie (cozonaci, checuri, etc.)

– Achiziţionarea produselor se va face numai din locuri autorizate, unde spaţiile de comercializare trebuie să fie în permanenţă curate şi bine întreţinute;

– Produsele de patiserie neambalate se vor comercializa din recipiente curate, în spaţii curate, fiind servite numai cu ustensile speciale;

– Pentru produsele de patiserie preambalate termenul de valabilitate este stabilit de producător şi se va inscripţiona pe etichetă/ ambalaj.

Comercializarea ciocolatei, produselor din ciocolată, produse pe baza de cacao şi grăsimi vegetale (tablete, figurine etc)

– Ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafaţă lucioasă, nestratificată şi fără pete, să fie onctuoasă, culoare şi gust specific, iar drajeurile au suprafaţa netedă, lucioasă, uscată şi nelipicioasă;

– Achiziţionarea produselor se va face numai din locuri autorizate. Se va evita procurarea de la vânzători ambulanţi, chiar daca preţul oferit este comparativ mai mic;

– Înainte de achiziţie, consumatorul trebuie să verifice starea ambalajelor (integritate) şi încadrarea produselor în termenul de valabilitate, după caz, în data limita de consum stabilite de producător.

Comercializarea vinurilor si a băuturilor alcoolice

– Consumatorul trebuie să verifice aspectul lichidului, respectiv culoarea să fie corespunzătoare sortimentului, limpede, fără depuneri sau impurităţi în suspensie;

– La întoarcerea buteliei cu dopul în jos, conţinutul nu trebuie să prezinte impurităţi sau scurgeri;

– Marcarea băuturilor alcoolice se face cu respectarea reglementarilor în vigoare pe teritoriul Republicii Moldova.

Citește și: ULTIMA ORĂ // CC a suspendat Legea prin care a fost abrogată ”Legea miliardului”

loading...

Comments are closed.