Externe

SUA: Camera Reprezentanților va elabora articole pentru inculparea lui Donald Trump. Reacția Casei Albe

Pinterest LinkedIn Tumblr

Camera Reprezentanţilor din SUA va elabora articolele pentru inculparea preşedintelui Donald Trump în cadrul procedurii parlamentare pentru eventuala demitere, a anunţat joi Nancy Pelosi.

„Cer astăzi continuarea procedurilor prin iniţierea elaborării articolelor de inculpare în vederea demiterii”, a declarat Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, citată de CNN şi de Associated Press.

„Miza este democraţia noastră. Preşedintele nu ne oferă altă opţiune decât să acţionăm. Acţiunile preşedintelui au încălcat grav Constituţia”, a acuzat Nancy Pelosi.

Camera Reprezentanţilor poate decide cu majoritate simplă suspendarea din funcţie a preşedintelui Donald Trump prin aprobarea articolelor de inculpare. După suspendare, ar urma un proces judiciar în Senatul SUA, care va stabili prin majoritate de două-treimi dacă preşedintele SUA este sau nu vinovat. În cazul în care se va decide că este vinovat, va fi demis din funcţie.

Citește și: Washington Post: România și Polonia au prioritate la Casa Albă, înaintea Franței și Germaniei

Comisia pentru Informaţii a Camerei Reprezentanţilor a anunţat, marţi seară, că există dovezi referitoare la nereguli comise de preşedintele Donald Trump, conform unui raport elaborat în cadrul anchetei care ar putea conduce la procedura demiterii. „Preşedintele a recurs la acţiuni care să îi ofere beneficii pentru realegerea în funcţie, pentru afectarea perspectivelor electorale ale unui rival politic şi pentru influenţarea scrutinului prezidenţial în avantajul său. Prin aceste acţiuni, preşedintele a plasat interesele personale şi politice deasupra intereselor naţionale ale Statelor Unite, a încercat să submineze integritatea procesului electoral prezidenţial şi a periclitat siguranţa naţională a SUA”, precizează raportul.

Congresmanii democraţi denunţă lipsa de cooperare a lui Donald Trump în anchetă. „Într-adevăr, ar fi greu să ne imaginăm un caz mai puternic sau mai complet de obstrucţionare decât cel demonstrat de preşedinte de la iniţierea anchetei”, se arată în raport.

Camera Reprezentanţilor, aflată sub controlul opoziţiei democrate, a lansat o investigaţie parlamentară care ar putea conduce la iniţierea procedurii demiterii preşedintelui Donald Trump, suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA, şi a fiului acestuia, Hunter Biden. Ca reacţie, Comisia pentru Afaceri Judiciare din Senatul SUA, în care republicanii deţin majoritatea, a anunţat lansarea unei anchete privind presupuse acte de corupţie în Ucraina.

Casa Albă aşteaptă un „proces corect” împotriva lui Donald Trump în Senatul SUA

Preşedinţia SUA a anunţat, joi, că aşteaptă un „proces corect” împotriva preşedintelui Donald Trump în Senat, subliniind că politicienilor „democraţi ar trebui să le fie ruşine”.

„Preşedintelui (Camerei Reprezentanţilor) Nancy Pelosi şi democraţilor ar trebui să le fie ruşine. Donald Trump nu a făcut nimic altceva decât să conducă ţara, având drept rezultat creşterea economică exponenţială, mai multe locuri de muncă şi o armată mai puternică, pentru a menţiona doar câteva dintre succesele majore. Aşteptăm un proces corect în Senat”, a declarat Stephanie Grisham, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Citește și: Bârfele la adresa lui Trump de la Summiul NATO ar putea afecta relațiile dintre SUA și Canada. Trudeau nu este îngrijorat

loading...

Comments are closed.