Social

Sute de instituţii publice din ţară au fost conectate la energie verde, cu susţinerea UE

Pinterest LinkedIn Tumblr

Circa 200 de mii de persoane şi 265 de instituţii publice din diferite localităţi ale R. Moldova au acces la energie verde, ca urmare a activității Proiectului „Energie şi Biomasă”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). În această săptămână a fost făcut bilanțul proiectului, care şi-a  încheiat activitatea după un mandat de şapte ani, transmite MOLDPRES.

Proiectul „Energie și Biomasă” din Moldova este o istorie de succes care demonstrează încă o dată cum sprijinul oferit de Uniunea Europeană creează noi oportunități și îmbunătățește calitatea vieții cetățenilor. De mai bine de 7 ani, UE investește multă „energie” în dezvoltarea sectorului biomasei în R. Moldova. Prin acest proiect a fost creat, într-un timp foarte scurt, un sector economic nou, care a adus noi locuri de muncă, iar populația s-a transformat din consumatori în producători de energie”, a afirmat ambasadorul Peter Michalko, şeful Delegației UE la Chişinău.

Investițiile în noile sisteme de încălzire, în valoare totală de peste 13 milioane de euro acordați de Uniunea Europeană, au avut un impact multiplu pentru dezvoltarea celor 186 de sate şi orașe beneficiare ale proiectului, favorizând crearea noilor locuri de muncă, dezvoltarea de noi afaceri şi sporirea securității energetice locale.

În 2011, energia regenerabilă a constituit 8% din totalul mixtului energetic al țării. În 2018, acest indicator este de 14,7%, iar 98% din energia regenerabilă provine din biomasă. Aceasta este o veritabilă transformare, care se datorează în mare parte proiectului, or realizarea nu ar fi fost posibilă fără parteneriatul de succes dintre UE, partenerii naționali și PNUD”, a menţionat Stefan Liller, reprezentant rezident adjunct al PNUD.

Proiectul „Energie şi Biomasă” a fost implementat în perioada 2011-2018 şi a avut un buget total de 23,41 de milioane de euro, acordați de Uniunea Europeană, fiind cofinanţat (560.000 euro) şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

loading...

Comments are closed.