Externe

Tadjikistanul anunță că poate prelua până la 100 000 de refugiați afgani. Situația se deteriorează cu rapiditate în Afganistan

Pinterest LinkedIn Tumblr

Situația din Afganistan se deteriorează pe fondul retragerii trupelor SUA, după anunțul președintelui american Joe Biden, care a fixat data limită pe 31 august. În același timp, această decizie creează noi probleme în zonă, Tadjikistanul anunțând că este gata să preia până la 100 de mii de refugiați afgani, scrie Digi24.ro

Tadjikistanul anunță că se pregătește pentru a prelua până la 100.000 de refugiați afgani, în contextul în care în țara vecină luptele dintre talibani și forțele de securitate afgane au escaladat, iar trupele americane se retrag, relatează Reuters care citează declarația unui oficial al guvernului de la Dușanbe.

Imomali Ibrohimzoda, șeful adjunct al comitetului de urgență din Tadjikistan, a declarat că deja s-a început construcția la două depozite mari pentru stocarea de bunuri pentru refugiați din provinciile Khatlon și Gorno-Badakhshan, din apropierea graniței.

Autoritățile din fosta republică sovietică spun că până la 100.000 de refugiați ar putea fi preluați. Până acum, câteva sute de civili afgani au traversat granița, însă guvernul de la Dușanbe spune că ei s-au întors deja în Afganistan.

Insurgenții talibani au preluat controlul unei părți mari a teritoriului afgan, peste o jumătate dintre centrele de district, conform unei estimări a Pentagonului. Insurgenţii desfăşoară din mai o ofensivă în toate direcţiile împotriva forţelor afgane, pe fondul operaţiunilor de retragere definitivă a forţelor internaţionale din Afganistan, prevăzute să se încheie la sfârşitul lui august.

Citește și: 100 de ofițeri CIA și familiile lor au fost afectați de sindromul Havana

loading...

Comments are closed.