Totul despre Coronavirus: prevenire, simptome, pe cine apelăm în caz de urgență și unde pot fi date testele de sânge

Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în calitate de Punct Focal Național (PFN) pentru Regulamentul Sanitar Internațional (RSI), menține legătura continuă cu autoritățile la nivel național și cu Organizația Mondială a Sănătății pentru reactualizarea informațiilor și recomandărilor cu privire la măsurile de prevenire a importului și răspândirii cazurilor de infecție cu Coronavirusul de tip nou (2019-nCoV).

Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății pentru prevenirea cazurilor de infecție cu Coronavirusul de tip nou (2019-nCoV) în rândul populației vizează reducerea riscului de transmitere a infecțiilor respiratorii acute în timpul deplasării în sau din zonele afectate prin:

  • Evitarea călătoriilor în țările unde se înregistrează cazuri de infecție cu Coronavirusul de tip nou.
  • Evitarea contactului strâns cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute.
  • Spălarea frecventă a mâinilor, în special după contactul direct cu persoanele bolnave sau cu mediul în care se află aceștia.
  • Evitarea contactului strâns cu animale de la ferme și suprafețele care vin în contact cu animalele în teritoriile unde s-au înregistrat cazuri de boală.

Simptome de infecție cu Coronavirus

Simptomele raportate au inclus febra în 90% din cazuri, oboseală și o tuse uscată în 80%, iar respirația în 20%, cu tulburări respiratorii în 15%. Radiografiile toracice au evidențiat semne în ambii plămâni. Semnele vitale au fost, în general, stabile în momentul internării celor internați. Testele de sânge au arătat în mod obișnuit un număr scăzut de leucocite (leucopenie și limfopenie).

Persoanele cu simptome de infecție respiratorie acută trebuie să respecte eticheta tusei (mențineți distanța, acoperiți nasul și gura în timpul tusei și strănutului, spălați-vă pe mâini).

De asemenea, trebuie evitat consumul de produse alimentare crude sau insuficient pregătite. Carnea crudă, laptele sau organele de origine animală trebuie manipulate cu grijă, pentru a evita contaminarea încrucișată, conform bunelor practici de siguranță a alimentelor.

La întoarcere din țările/regiunile unde circulă Coronavirusul de tip nou, se recomandă monitorizarea de sinestătător a stării de sănătate pe o perioadă de 14 zile și în caz de apariție a simptomelor clinice (febră, tuse, dificultăți la respirație) este necesar ca persoanele să solicite asistență medicală și să informeze lucrătorii medicali despre istoricul călătoriei.

Pe cine apelăm în caz de suspecții sau chiar ce infectare cu Coronavirus

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă” este abilitat și împuternicit să recepționeze și să trateze persoanele infectate cu noul virus, dacă va fi cazul. Prin urmare, persoanele cu suspecții de infecție cu Coronavirus vor fi transportate la Chișinău și internate la SCBI ”Toma Ciorbă”. Evident, pacienții se pot adresa la medicul se familie sau pot apela numărul unic de urgență 112.

Unde pot fi date testele de sânge

Setul de teste pentru determinarea virusului Coronavirusul de tip nou (SARS-CoV-2) este stocat în condiții speciale în Laboratorul virusologic din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Laboratorul este parte componentă a Reţelei Europene de laboratoare în diagnosticare a gripei și altor infecții virale, acreditat de Organizația Mondială a Sănătății, eligibil pentru efectuarea investigațiilor molecularo-genetice din biosubstratele umane, dotat cu echipament performant pentru efectuarea investigațiilor în timp real (rRT-PCR) la virusuri, inclusiv Coronavirusul de tip nou (SARS-CoV-2) și cu specialiști în domeniul dat.

Investigațiile de laborator la detectarea virusului SARS-CoV-2 vor fi efectuate de la persoanele care întrunesc definiția de caz a OMS, cu criteriile stipulate în ordinul MSMPS nr.81 din 24 ianuarie 2020 „Cu privire la măsurile de prevenire și control al infecției cu Coronavirusul de tip nou (2019 – nCov)”.

Responsabil pentru colectarea, transportarea urgentă și în siguranță a materialului biologic pentru investigații de laborator la Coronavirusul de tip nou (SARS-CoV-2) la Agenția Națională pentru Sănătate Publică este IMSP Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „TOMA CIORBĂ”, care va efectua aceste proceduri conform Ghidului Național de reglementări pentru transportarea substanțelor infecțioase, 2019.

Totodată, testele pot fi efectuate și la Laboratorul privat INVITRO, contra plată.

Citește și: Spitalul Clinic ”TOMA CIORBĂ” este pregătit să primească persoane suspecte sau infectate cu noul Coronavirus, dacă va fi cazul

Total
0
Shares
 
Total
0
Share