Ucraina a aplicat sancțiuni în privința Moldovagaz

Comisia Națională pentru Reglementarea în Sectoarele Energetice și Utilități din Ucraina (NCRECP) a emis un decret la data de 12 decembrie 2023, refuzând înregistrarea societății moldo-ruse Moldovagaz ca participant pe piața angro de energie. Decizia se bazează inclusiv pe controlul exercitat de Federația Rusă asupra acestei entități, considerată un stat agresor conform legilor Ucrainei.

În urma unei ședințe publice de audiere, NCRECP a evidențiat și nereguli în formularele de înregistrare depuse de Moldovagaz, inclusiv informații incomplete sau incorecte, și a constatat existența controlului din partea Gazprom, cu o cotă de 50%, entitate înregistrată în Rusia. Această situație contravine cerințelor legale referitoare la controlul asupra entităților comerciale din statele care efectuează agresiuni armate împotriva Ucrainei.

Ilan Șor i-a răspuns lui Dorin Recean: “Te așteaptă personal un proces echitabil pentru trafic, spălare de bani și uzurparea puterii”

Potrivit șefului NCRECP, Kostyantyn Ushchapovsky, decizia de interzicere a înregistrării Moldovagaz ca participant la piața angro de energie se bazează pe legile Ucrainei privind reglementarea în domeniul energetic și protecția împotriva agresiunii statelor străine.

Moldovagaz și ANRE nu au oferit explicații despre această decizie și nici nu au indicat care ar putea fi consecințele pentru țara noastră, având în vedere că prin Ucraina este tranzitat gazul către regiunea separatistă din stânga Nistrului, de unde Chișinăul achiziționează energie electrică.

Comentarii referitoare la această decizie nu au fost oferite nici de către Președinția Republicii Moldova, instituția susținând că are legături strânse cu administrația prezidențială de la Kiev.

Total
0
Shares
Total
0
Share