UE nu exclude acţiuni judiciare împotriva AstraZeneca: „Europa nu va fi vreo jucărie simpatică de pluș”

Uniunea Europeană nu exclude acţiuni judiciare împotriva companiei farmaceutice AstraZeneca, a declarat marţi secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, informează NewsIn.md

„Există îngrijorare şi mai mult, fără îndoială un anumit număr de încălcări ale contractului, iar Europa nu va fi vreo jucărie simpatică de pluş care să dea bani fără să aştepte nimic în schimb. Ne apărăm interesele. Pot exista acţiuni judiciare. Nu este exclus”, a spus oficialul la postul Radio Classique

AstraZeneca a anunţat sâmbăta trecută noi întârzieri ale livrărilor de vaccin împotriva coronavirusului pentru UE, invocând restricţii de export, transmite Agerpres.

„Trebuie să facem presiuni, suntem mai puternici ca europeni decât dacă Franţa ar acţiona de una singură. Înaintea acţiunilor judiciare, există presiunea politică sau chiar a consiliului de administraţie, în interiorul firmei”, a apreciat Beaune.

„Dacă va fi nevoie de acţiuni judiciare, le vom efectua, dar asta durează. Astăzi, urgenţa este producţia”, a mai spus secretarul de stat.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat luni suspendarea vaccinării cu produsul AstraZeneca.

El a dat asigurări că acţionează conform unei „strategii europene”, după mai multe cazuri de tromboză în urma administrării vaccinului.

Joao Vale de Almeida, primul ambasador al UE în Regatul Unit, a declarat luni pentru BBC că blocul european nu susţine decizia de suspendare a vaccinului AstraZeneca în unele ţări, dar în caz de dubii „primează principiul precauţiei”, semnalează dpa. Până acum, este vorba de decizii la nivel de guverne naţionale, a precizat el.

Ministrul britanic de externe, Dominic Raab, a susţinut însă că produsul respectiv nu prezintă pericole.

„Ţări diferite au abordări diferite, dar vă pot spune perfect clar că agenţia de reglementare britanică, agenţia de reglementare europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii spun că vaccinul AstraZeneca este sigur şi oamenii ar trebui să şi-l facă în continuare”, a insistat el, tot la BBC.

Beaune a declarat că speră că vaccinul AstraZeneca va putea fi utilizat din nou după un verdict ştiinţific, dar a reamintit că se folosesc şi alte vaccinuri, deci cel în cauză „nu este alfa şi omega” campaniei de vaccinare.

Conform oficialului, UE va produce până la sfârşitul anului între două şi trei miliarde de doze de vaccin, ajungând astfel primul producător mondial, la egalitate cu Statele Unite.

Citește și: Rusia acordă rețelei Twitter un termen de o lună pentru eliminarea conținuturilor ”ilegale”, sub amenințarea blocării

Total
0
Shares
 
Total
0
Share