ULTIMA ORĂ! Judecătorii CC au refuzat suspendarea amenzii pentru ”nerespectarea carantinei”

Câteva minute în urmă, judecătorii Curții Constituționale au refuzat solicitarea deputatului PPDA Vasile Năstase privind suspendarea articolului 76 prim din Codul contravențional, ce este aplicat în privința persoanelor care încălcă regimul de carantină, informează Telegraph.md

”Prin Decizia nr. 42 din 30 aprilie 2020, Curtea Constituțională a respins solicitarea dlui Vasile-Andrei Năstase, deputat în Parlament, referitoare la suspendarea acțiunii articolului 76/1 alin. (1) din Codul contravențional (sesizarea nr. 62a/2020)”, anunță Curtea Constituțională prin intermediul unui comunicat de presă.

Examinând prima facie sesizarea respectivă în partea ce ține de solicitarea dispunerii suspendării acțiunii prevederilor contestate și reieșind din argumentele prezentate în sprijinul acestei cereri, Curtea observă că, autorul (Vasile Năstase – n.r.) ei s-a limitat în a invoca prevederile articolului 251 alin. (2) pct. 1) literele b) și d) din Legea cu privire la Curtea Constituțională, fără a motiva necesitatea unei astfel de decizii. Așadar, Curtea reține că, autorul sesizării nu a motivat cererea respectivă și nu a argumentat necesitatea suspendării acțiunii prevederilor contestate din perspectiva evitării intensității și posibilelor prejudicii iminente și ireparabile ale riscului afectării domeniilor prevăzute de acest articol.

În acest context, Curtea reiterează că, în cazul în care un autor al sesizării invocă riscul afectării unui domeniu prevăzut de articolul 251 alin. (2) pct. 1) din Legea nr. 317 din 13 decembrie 1994 cu privire la Curtea Constituțională și de articolul 71 alin. (2) pct. 1) din Codul Jurisdicției Constituționale nr. 502 din 16 iunie 1995, trebuie aduse argumente privind intensitatea și posibilele prejudicii și consecințe negative iminente și ireparabile ale riscului. Chiar dacă riscul este abstract, cererile cu privire la suspendarea acțiunii actelor sesizate trebuie motivate. Simpla invocare a riscului nu reprezintă o motivare suficientă și convingătoare în vederea suspendării acțiunii actului sesizat (a se vedea DCC nr. 36 din 24 martie 2020).

Prin urmare, în baza celor menționate supra, Curtea a considerat necesar să respingă solicitare pe motiv că este nemotivată.

Amintim că, prin intermediul Cancelariei Curții Constituționale, Octavian Țîcu, deputat neafiliat, și Vasile Năstase, deputat PPDA, au sesizat Curtea în privința amenzilor prevăzute pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică, ce pot ajunge și până la 25000 lei, în cazul persoanelor fizice. Mai mult, Năstase contestă și unele prevederi din Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale din 24 martie 2020, dar și un articol din Legea privind regim stării de urgență, de asediu și de război.

Decizia oficială de astăzi poate fi citită aici.

Total
0
Shares
Total
0
Share