ULTIMA ORĂ // Mesajul lui Vladimir Golovatiuc, înainte de pronunțarea CC în privința decretului Maiei Sandu din 16 martie

Candidatul majorității parlamentare, Vladimir Golovatiuc a venit cu un mesaj public, înainte de anunțarea hotărârii CC privind constituționalitatea decretului Maiei Sandu de înaintare a candidatului Igor Grosu la funcția de premier, transmite Telegraph.md

Mesajul integral îl vedeți mai jos:

Astăzi, 22 martie 2021, se împlinesc exact trei luni de când am preluat funcția de Ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă.

Dar acest lucru nu înseamnă că, fiind departe de Patrie, am încetat să mai fac ceea ce am făcut, practic, toată viața – să fac analiza situației economice, a finanțelor publice și sociale, și a modului în care politicile implementate rezolvă problemele existente.

Deja de un an Moldova se confruntă cu grave provocări, iar modul în care statul se comportă în această situație demonstrează viabilitatea sa. Și nu doar a statului, dar și a clasei politice.
În acest context, pot evidenția trei grupuri de probleme. 1. criza pandemică; 2. criza economică și starea bugetului; 3. problemele oamenilor, mai întâi de toate veniturile, ocuparea forței de muncă etc.
Pandemia, care înregistrează zilnic recorduri atât prin numărul de cazuri, cât și prin numărul de decese, nu este întâmplător plasată pe primul loc. Și nu doar din cauza că mor oameni, ci pentru că lupta împotriva ei a condus la probleme în economie și, în rezultat, la probleme sociale.

Politica în domeniul sănătății promovată în ultimii 10 ani nu a făcut decât să înrăutățească situația. Domeniul funcționează la limita capacităților și suntem nespus de recunoscători medicilor pentru munca lor de salvare a oamenilor.

Și astăzi, întreaga lume înțelege că singura modalitate de a depăși această infecție este vaccinarea rapidă a populației.

Lupta împotriva răspândirii COVID-19 a condus la reducerea volumului de activități în aproape toate domeniile și sectoarele economiei – industrie, transport, investiții, construcții, export etc.

Situația a fost agravată de secetă, în urma căreia cultura plantelor a scăzut anul trecut cu 36%, iar cerealele, care în cei mai buni ani constituiau circa o cincime din producția agricolă, s-au redus practic în jumătate. Trebuie să înțelegem că în spatele acestor cifre se află oameni.

Da, salariul mediu a crescut în 2020 cu 10%, dar 1) nu în toate sectoarele, și 2) sute de mii de oameni din așa-numitul „sector neorganizat” al economiei nu primesc deloc salarii. Vorbim despre piețe, gospodării țărănești, deținători de patente etc.

Putem admite că nivelul de trai al populației a scăzut.

Sunt probleme grave la buget. Și dacă anul trecut, după o scădere a veniturilor în buget în luna aprilie cu aproape 60%, datorită unei politici iscusite de măsuri restrictive și stimulative a fost posibilă rezolvarea problemelor, apoi anul acesta restricțiile bugetare sunt grave.

Chiar dacă Guvernul, deocamdată, mai rezolvă problema finanțării cheltuielilor, în primul rând a salariilor, pensiilor etc., atunci spre vară, acest lucru va deveni mult mai dificil.

De asemenea, trebuie de ținut cont de faptul că pentru o luptă reușită împotriva COVID este nevoie de bani care nu pot fi luați decât din buget.

Dragi prieteni, printre cele trei grupe de probleme menționate mai sus, trebuie să constatăm separat și criza politică, adică incapacitatea politicienilor de a se înțelege și de a forma un guvern responsabil.
În mod deliberat, nu personalizez politicienii, deși este clar că prima “vioară” în această chestiune ar trebui să fie jucată de președintele țării.

Primul lucru care trebuie remarcat în acest context este faptul că lupta împotriva pandemiei și soluționarea problemelor bugetare și socio-economice depind în întregime, așa cum des se întâmplă la noi, de depășirea crizei politice.

Astăzi, este vital să luptăm împotriva Coronavirusului și să rezolvăm problemele bugetare.
În legătură cu aceasta vreau să menționez următoarele:

1. Sunt sigur că în cazul aprobării guvernului propus de majoritatea parlamentară, în țară va fi inițiată vaccinarea masivă deja pe la mijlocul lunii aprilie, iar populația va putea alege în mod real, cu care vaccina să se imunizeze.

2. Cu referire la buget. Atunci când Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul curent cu un deficit de 14 miliarde de lei, acest deficit avea o acoperire reală – încasări care aveam motive întemeiate să credem că vor fi alocate de FMI, Banca Mondială și UE, precum și împrumuturile de pe piața internă care, la fel de motivate, luându-se în calcul lichiditatea înaltă a instituțiilor financiare din țară. Proporția dintre sursele interne și cele externe este de aproximativ 55 la 45.

Astăzi, drept urmare a lipsei unui guvern funcțional, încasările din surse externe sunt problematice, cu toate riscurile asociate pentru finanțarea cheltuielilor bugetare din lunile următoare.

De aceea, aprobarea guvernului este unica opțiune pentru soluționarea problemelor primordiale ale țării!

Desigur, nu trebuie să uităm de economie. Pe lângă faptul că aceasta este una din sursele de venituri la buget, mai înseamnă și locuri de muncă, și venituri pentru oameni.

Iată de ce este inadmisibil să discutăm despre un „lockdown” total.

Noi ținem minte ce lovitură au dat asupra economiei și, respectiv, asupra bugetului măsurile restrictive de acum un an.

Însă atunci, toate erau noi pentru guvern, iar acum, avem deja experiență – și internă, și internațională. Ar trebui să îmbinăm măsurile de combatere a virusului cu cele de susținere multilaterală a afacerilor.

Ceea ce este important acum:
1. Să învingem virusul.
2. Să soluționăm problemele bugetului.
3. Să asigurăm viabilitatea businessului cel puțin la nivelul reproducerii simple.

Soluționarea sarcinilor din punctele doi și trei ne va permite să nu admitem scăderea nivelului de trai al populației prin menținerea locurilor de muncă și a compensațiilor directe pentru șomeri inclusiv șomeri tecnici.

Și doar după aceasta este necesar să ne axăm pe soluționarea problemelor de perspectivă – să asigurăm ieșirea economiei pe calea dezvoltării durabile bazate pe intensificarea investițiilor și a exporturilor.
Dar la toate acestea ar trebui să ne gândim deja acum.” a scris Golovatiuc, într-o postare pe Facebook.

Citește și: Biroul permanent al Parlamentului a anunțat când vor fi examinare cererile privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a doi deputați

Total
0
Shares
 
Total
0
Share