Alte știri

ULTIMĂ ORĂ // Un fost ofițer de investigații din Chișinău riscă să rămână fără 880 000 lei din averea sa

Pinterest LinkedIn Tumblr

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare în privința unui fost ofițer de investigații al Biroului Crime Grave al Serviciului Poliției Criminale al Secției Investigații Infracțiuni a Inspectoratului de Poliție Buiucani al Direcției de poliție a mun. Chișinău a IGP al MAI.

Acesta a devenit subiect de control al averii în anul 2019, în baza unei sesizări. Controlul a derulat pentru perioada noiembrie 2014 – aprilie 2019, când a deținut mai multe funcții în cadrul subdiviziunilor Inspectoratului General de Poliție al MAI, fiind astfel extins și asupra membrilor familiei sale.

Inspectorul de integritate a intrat în posesia mai multor acte probatorii prin care a stabilit prezența caracterului nejustificat al mijloacelor bănești în sumă totală de de 880 545,82 lei, deținuți de subiect și membrii săi de familie. Suma a fost depistată în rezultatul operațiunilor bancare de alimentare a conturilor bancare, pe care le-au efectuat aceștia. În perioada supusă controlului, subiectul și soția sa au alimentat cu numerar conturile bancare deținute cu suma de 905 de mii lei, în 2015-2016 cu suma de 419 000 lei, iar în 2017-2019 cu 486 000 de lei.

Inspectorul a constatat că subiectul și familia sa nu a deținut suficient numerar pentru a acoperi în totalitate alimentările efectuate. Utilizând dreptul de a-și expune punctul de vedere, subiectul a invocat faptul că sumele pe care le-a obținut sunt generate de câștigurile din pariurile sportive interne și externe și de la sponsorii neoficiali ai fotbalului.

Argumentele au fost respinse pe motivul că acesta nu a prezentat acte confirmative. În context, inspectorul de integritate a remarcat faptul că majoritatea operațiunilor de pe conturile bancare ale fostului ofițer de investigații au fost cu comercianți electronici, care au genul de activitate Casino.

Pe faptele constatate în cadrul controlului, inspectorul de integritate a sesizat organul fiscal și penal și Serviciul prevenirea și combaterea spălării banilor. Cauza privind dispunerea confiscării averii nejustificate va fi examinată de instanța de judecată.

Dacă actul ANI va rămâne definitiv, acesta nu va putea deține o funcție publică sau de demnitate publică timp de 3 ani și va fi inclus în Registrul Interdicțiilor.

Suplimentar, în baza notificării inspectorului de integritate, subiectul supus controlului a fost eliberat din funcție, pe faptul nedepunerii declarației de avere și interese personale în termenul oferit prin somația expediată.

loading...

Comments are closed.