Un sociolog critică after poll-ul IPP & Watch Dog: ”Realizatorii nefericitului experiment ar trebui să răspundă la câteva întrebări”

Acum, după ce toți au fost trași pe sfoară cu un “exit-poll” telefonic (marca IPP – dl. Arcadie Barbăroșie, Watch Dog – dl. Valeriu Pașa, CBS Research – dl. Vasile Cantarji), realizatorii nefericitului experiment ar trebui să răspundă la câteva întrebări. De această părere este sociologul Petruți Doru, șeful IMAS Moldova.

În context, Petruți a înaintat inițiatorilor și realizatorilor sondajului de ieri următoarele întrebări:

  1. Care sunt motivele pentru care au fost realizate doar 1865 chestionare deși a fost promis inițial că vor fi circa 4000 de persoane intervievate?
  2. Cum reușește acea companie sociologică să aibă 50% persoane fără opțiune de vot pe parcursul unui sondaj față în față și doar 36% în regim telefonic în ziua de vot? Aceasta nu este o întrebare de ordin tehnic, ci una de bun simț. Iată și o întrebare mai tehnică: la exit-poll-ul realizat în Municipiul Chișinău, rata de refuz de participare a fost de 26% și asta nu a permis furnizarea unei estimări finale; dumneavoastră cum ați reușit să furnizați o estimare finală în condițiile unei rate de refuz de 36%?
  3. Realizatorii ne-au tot vorbit despre transparență și raportarea onestă a lucrurilor; în acest sens, aș pune următoarele întrebări: acest produs sociologic va fi auditat de o companie independentă? Nu ar fi normal să existe un raport tehnic real, credibil, transparent din care comunitatea sociologică să aibă ceva de învățat în urma acestui exercițiu? acest raport ar trebui să conțină măcar elementele menționate în mesajul meu anterior la această temă. Măcar baza de date a studiului va fi publică? De ce nu ați publicat o structură a eșantionului obținut? Care este softul de intervievare telefonică pe care l-ați utilizat?
  4. Având în vedere anunțurile inițiale ale organizatorilor, acum cred că ar putea să ne răspundă cum acest sondaj a prevenit fraudarea alegerilor? Și cum acest sondaj va sta la baza validării alegerilor?
  5. Valoarea acestui proiect a rămas tot 125 000 Euro?

ULTIMA ORĂ // Ruxanda Glavan anunță crearea Platformei parlamentare „Pentru Moldova”. Cine sunt primii aderenți

Total
0
Shares
 
Total
0
Share