Vasile Năstase, despre cazul răpirii lui Mykola Chaus: Viitorul legislativ trebuie să continue ancheta

Fostul judecător ucrainean, Mykola Chaus, se află pe teritoriul unei baze militare din Ucraina. Declarația a fost făcută de președintele Comisiei parlamentare de anchetă, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Vasile Năstase, în cadrul unui briefing de prezentare a concluziilor Comisiei de anchetă, informează Jurnal.md

Potrivit deputatului Comisia și-a încheiat activitatea pe data de 9 iunie, curent.

Potrivit informațiilor recepționate de Comisie, răpirea ex-judecătorului Mykola Chaus a fost comisă de către un grup de cetățeni ucraineni, care au pătruns pe teritoriul RM cu câteva săptămâni înainte de producerea răpirii.

Grupul respectiv a părăsit teritoriul RM prin punctul de ieșire Otaci, cu un automobil de model RAV4 cu numere diplomatice, în portbagajul căruia s-ar fi aflat cetățeanul Chaus. Conform organelor de drept, la această operațiune au participat angajați ai Direcției principale de cercetare a armatei ucrainene.

În recomandările comisiei se cere ca președintele să-l demită pe șeful SIS-ului și șefului de contraspionaj din cadrul SIS „pentru activitate insuficientă”. „Eu am avut o opinie separată. Consider recomandarea dată prea drastică, or Comisia de anchetă nu a acumulat dovezile necesare pentru a veni cu astfel de propuneri. Apariția unor dezvăluri în presă nu sunt suficiente pentru eliberarea acestuia din funcție”, a precizat Vasile Năstase.

Membrii Comisiei au constatat lipsa unei coordonări clare a acțiunilor instituțiilor competente, MAI, SIS, Poliția de Frontieră, inclusiv lipsa mecanismului de creare imediată a celulei de criză în situații de urgență. Totodată a fost constatată activitatea nesatisfăcătoare a Serviciului de contraspionaj a Republicii Moldova, în partea ce ține de identificarea și supravegherea ulterioară a colaboratorilor serviciilor speciale ale altor state pe teritoriul Republicii Moldova.

Comisia a mai constatat lipsa bazei legale pentru pedepsirea persoanelor, inclusiv a funcționarilor publici care refuză să se prezente la ședințele Comisiei de anchetă sau oferă informații eronate.

Potrivit Comisiei de anchetă acest caz trebuie calificat drept un atentat la securitatea națională a RM or invazia grosolană a unor servicii speciale ale Ucrainei pe teritoriul RM este inacceptabilă, a declarat deputatul.

Comisia recomandă Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) să întocmească o notă de protest Ucrainei în legătură cu acțiunile diplomaților ucraineni acreditați în Republica Moldova.

Totodată Comisia va recomanda următorului Parlament prelungirea anchetei pe acest caz.

Citește și: NEWS ALERT // SPPS neagă implicarea angajaților săi în răpirea ex-judecătorului ucrainean Mykola Chaus

Total
0
Shares
 
Total
0
Share