Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a avut astăzi o întrevedere cu șeful adjunct al Misiunii OSCE în Republica Moldova, Antti Karttunen, fiind puse în discuție pregătirile pentru noul an școlar. Cristina Lesnic a informat despre eforturile Chișinăului de a asigura libera circulație a elevilor și profesorilor din cele 8 școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană, dar și profesorilor și a elevilor din stânga Nistrului, care își fac studiile în instituțiile de învățământ pe malul drept.
Negociatorul șef în problema transnistreană a cerut implicarea OSCE în vederea asigurării liberei circulații pentru elevi, pedagogi și personalul tehnic al școlilor, precum și pentru părinții și însoțitorii minorilor care circulă peste linia administrativă pentru a frecventa școala.
Întrevederea dintre oficiali constituie un follow-up după organizarea ședințelor în formatul 1+1 și a Grupului de lucru pe domeniul educației, care s-au desfășurat la 30 iulie, și respectiv 6 august curent.
Totodată, a fost abordată problema asigurării școlilor cu alimente și produse igienice și de protecție epidemiologică, cum ar fi măști și mănuși, dezinfectanți, etc, precum și accesul ambulanțelor în stânga Nistrului, în cazul în care va fi nevoie de internarea persoanelor grav bolnave. A fost precizat faptul că profesorii, personalul administrativ și elevii sunt asigurați cu polițe de asigurare medicală oferite de stat și sunt arondați medical pe malul drept al Nistrului, ceea ce implică necesitatea de a se deplasa fără restricții.
„Este la atitudinea părinților cum vor circula, cu transportul privat sau cu autobuse puse la dispoziție de instituția de învățământ, însă avem obligația morală să asigurăm că aceștia vor putea traversa linia administrativă și vor avea condiții confortabile de studiu. În acest sens, solicităm OSCE să continue să medieze libera circulație a acestor categorii de persoane fără impedimente”, a declarat viceprim-ministra Cristina Lesnic.
Oficialul a precizat că cadrele didactice ale instituției de învățământ și-au ales modelul de studiu și sunt antrenate în pregătirile de anul de studii, or aceasta implică instruiri, coordonări și multiple activități în concurs cu ministerul de profil și instituțiile epidemiologice.
Șeful adjunct al Misiunii OSCE în Republica Moldova, Antti Karttunen, a declarat că instituția sprijină deplin libertatea de circulație pentru angajații școlilor.
Într-un context dominat de evoluții nefavorabile, este nevoie de o intervenție rapidă, coordonată și eficientă din partea autorităților pentru sprijinirea populației, precum și de un comportament responsabil și solidar din partea tuturor actorilor vizați. Cristina Lesnic a subliniat că până la începerea anului de studii vor fi necesare și alte coordonări și o comunicare permanentă cu Misiunea OSCE.