VIDEO // Deciziile luate după ședința premierului Chicu cu reprezentanții sectorului agricol și cei de la Ministerul Finanțelor

Premierul Ion Chicu a susținut un briefing de presă după ședința comună cu reprezentanții instituțiilor guvernamentale și cei din sectorul agricol. În urma discuțiilor, împreună cu Ministerul Finanțelor s-a decis elaborarea mai multor proiecte în beneficiul agricultorilor, transmite Telegraph.md, cu referire la Unimedia.info

Totodată, s-a decis instituirea moratoriului la controalele din partea statului până la sfârșitul anului, proiect care va fi propus în Parlament. Tot astăzi, s-au întrunit în ședință și membrii grupului parlamentar s-a discutat despre reeșalonarea creditelor pe care le au agricultorii față de instituțiile bancare.

„Am discutat diferite aspecte de fiscalitate cât și despre reașalonarea unor credite, dar și acel ajutor din partea statului care este necesar pentru cei care au suferit în urma secetei, în special cereale de prima grupa.

Împreună cu Ministerul Finanțelor considerăm că putem elabora câteva proiecte. Și anume în privința rambursării TVA pe care agricultori care l-au acumulat în conturi, vom face posibil ca acest TVA să fie utilizat pentru achitarea plăților fiscale aferente, salarii fără ca agricultorii să imobilizeze bani, se va face prin depunerea unei declarații. Vom face astfel ca TVA acumulat a acestor agenți economici să fie folosit în contul plății pentru impozitul funciar, care urmează a fi achitat, către 30 septembrie, în total 120 milioane lei. Era și una din cerințele agricultorilor.

De asemenea, s-a acceptat instituirea moratoriului la controalele din partea statului și în special controale fiscale până la sfârșitul anului, vom veni în parlament cu propunerea pentru agenții economici”, a declarat Chicu.

„De asemenea am agreat să mergem în Parlament cu propunerea de a extinde subvențioarea dobânzilor la creditele pentru agricultori și pentru creditele existente, nu doar pentru acele noi”, a spus premierul.

Oficialul a mai precizat că proiectul cu privire la stabilirea modului de acordare a compensațiilor pentru diminuarea consecințelor calamităților naturale asupra recoltei anului 2020 a fost pregătit, iar la ședința Guvernului va fi aprobată.

De asemenea, s-a decis ca datoriile pentru tehnica livrată prin intermediul Mecagro, 200 milioane, să fie reeșalonate pe un an, 12 luni.

„O să mergem cu o modificare care ar permite să fie emise certificate de forță majoră, care ar permite formalizarea unor relații cu agenții economici, cei din agricultură și furnizorii lor deci o să venim în Parlament cu această propunere.

La fel, s-a discutat și pentru viitor, nu este exclus că începând cu 1 octombrie de a diminua cota TVA la livrările pentru fertilisant ș.a produse, preventiv cu 12%. Urmează încă să discutăm, dar calculele noastre arată că ar fi benefic.

Acest proiect va fi finalizat săptămâna aceasta. O să coordonăm cu FMI pentru că noi deja avem o înțelegere pentru un nou program de 550 milioane dolari cu FMI și în aceste condiții proiectele date vor fi discutate și vom solicita avizul pozitiv al FMI”, a afirmat Chicu.

Tot astăzi, a avut loc întâlnirea cu grupul parlamentar unde s-a discutat despre reeșalonarea creditelor pe care le au agricultorii față de instituțiile bancare și non-bancare.

„Primul moment, este de a face o adresare către instituțiile financiare pentru a fi cooperanți în eșalonarea acestor credite și sperăm că o să ajungem la o asemenea înțelegere. Alta este elaborarea unui proiect care ar institui obligativitatea acestei reeșalonării. Noi o să pregătim acest proiect, urmează să cooperăm cu FMI, când avem acceptul mergem în Parlament”, a declarat Chicu.

Premierul s-a referit și la discuțiile purtate sămbătă cu reprezentații sectorului agricol și a declarat că suma de 1500 de lei pentru hectar nu a fost agreată de toți, astfel negocierile „au rămas în suspans”.

„Actualmante statul nu poate să aloce mai mult decât aceste 1500, atunci când există această poziție rigidă, noi nu putem accepta. Și aceste 1500, sau 300 milioane a trebuit să le redistribuim de la alte cheltuieli. Vom urmări cu atenție care va fi poziția lor mai departe”, a conchis Chicu.

Citește și: Igor Dodon anunță că Republica Moldova a achiziționat 50 de ventilatoare, livrate cu ajutorul lui Recep Erdogan. Ce au mai discutat cei doi președinți

 

Total
0
Shares
 
Total
0
Share