VIDEO // Ministerul Apărării a lansat o campanie de informare a cetăţenilor privind pericolul muniţiilor neexplodate

Ministerul Apărării a lansat Campania de informare şi sensibilizare a populaţiei privind pericolul muniţiilor neexplodate în Republica Moldova cu genericul „Un pas greşit te poate costa viaţa!”.

Acţiunea, ce se desfăşoară în contextul Zilei internaţionale pentru conştientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal, are drept scop informarea şi sporirea gradului de conştientizare a riscurilor la care se expun cetăţenii în cazul descoperirii obiectelor explozive în sol şi manipulării necorespunzătoare a acestora.

Campania se va desfăşura în două etape, primăvara şi toamna, atunci când populaţia demarează lucrările agricole în câmp sau în grădină şi creşte posibilitatea de depistare a obiectelor explozive rămase în sol din perioada celui de-al Doilea Război Mondial sau din timpul acţiunilor de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova.

Proiectul prevede difuzarea unui spot video de informare, distribuirea posterelor în instituţiile de învăţământ din ţară şi autorităţilor publice locale, precum şi organizarea de către echipele mobile de genişti ale Armatei Naţionale a unor lecţii pentru elevi şi populaţia din localităţile din nordul, sudul şi centrul R. Moldova privind modul de comportare în cazul descoperirii muniţiilor neexplodate.

Potrivit locotenent-colonelului Igor Liviţchi, din cadrul Serviciului geniu, din anul 1992 până în prezent, 24 de persoane au decedat, iar alte 29 au fost rănite în rezultatul incidentelor soldate cu explozia diferitor muniţii. Din numărul total al celor care au avut de suferit, opt copii au murit, iar alţi şase au fost răniţi. „Prin această campanie, ne dorim să prevenim cazurile de rănire sau deces în rândul populaţiei în rezultatul depistării obiectelor explozive rămase în sol şi manipulării greşite a acestora”, a spus locotenent-colonelul Liviţchi.

Sursa a menţionat că, din 1992, echipele de genişti au executat, pe întreg teritoriul R. Moldova, 3 565 de misiuni de deminare în cadrul cărora au fost lichidate 22 311 obiecte explozive şi 160 636 cartuşe de diferit calibru.

Total
0
Shares
Total
0
Share