VIDEO // Năstase: ”Președinția Maiei Sandu, refuză să dea explicații în privința furtului lui Chaus”

Ex-judecătorul ucrainean, Mykola Chaus, ar fi fost răpit de către 14 soldați ucraineni, iar unii dintre ei s-au cazat chiar în fața clădirii SIS-ului, a afirmat deputatul Vasile Năstase, Președintele Comisiei parlamentare de anchetă a cazului răpirii lui Chaus, informează Sinteza.org

„Concluzia este că el (n.r. Mykola Chaus) a fost răpit de către 14 persoane, venite din Ucraina care au intrat în Republica Moldova cam cu 2-3 săptămâni. Au intrat câte 2 persoane, dar au ieșit toți odată, imediat după ce a plecat automobilul cu numere diplomatice al ex-atașatului militar al Ucrainei în Republica Moldova”, a menționat Năstase în cadrul emisiunii ”Puterea a Patra” de la N4.

Totodată, potrivit lui Vasile Năstase, comisia parlamentară de anchetă încă nu a primit nici un răspuns oficial de la Serviciul de Informații și Securitate (SIS) despre documentul intern al acestei instituții, publicat în premieră de către site-ul NewsMaker, privind implicarea celor 29 de angajați ai Serviciului Protecție și Pază de Stat, subordonat șefului statului, în răpirea lui Chaus.

„Noi am primit un document de genul acesta, am primit toți deputații, membrii ai comisiei respective. În acest document, era un document intern al SIS-ului prin care SIS-ul spunea că investighează faptul că 29 de persoane de la SPPS ar fi participat în operațiunea de răpire a lui acestui Chaus. Imediat după ce am primit acest document, am făcut o interpelare la SIS și am rugat SIS-ul să-mi răspundă(…) dacă se va expune asupra autenticității documentului menționat, inclusiv prin prisma încheierii, cercetării de serviciul prezentat de către SIS, Comisiei de Anchetă din data de 24 mai, 2021(…)La ora actuală, eu încă nu am un răspuns oficial, dacă este acest document fals sau nu este. Noi oficial nu avem acest lucru”, a mai spus Vasile Năstase.

În același timp, deputatul PPPDA a confirmat că în 2019, atunci când Maia Sandu era Prim-ministru, s-au dus discuții la Kiev cu Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski privind extrădarea judecătorului de pe teritoriul Moldovei în Ucraina.

La fel, Năstase afirmă că actualmente, Președinția condusă de Maia Sandu a refuzat să dea explicații în privința răpirii lui Chaus, Comisiei parlamentare care a investigat acest caz.

„Aceste persoane vor fi date în căutare internațională. A fost un atentat la securitate națională a Republicii Moldova”, a mai menționat Năstase care a ținut să accentueze că Serviciul de Informație și Securitate (SIS), care are un serviciu de contra-spionaj, era obligat să detecteze și depisteze pe cei 14 soldați ucraineni, implicați în acțiunea de răpire.

„Acest lucru trebuia să fie combătut, trebuia să fie prevenit. Asta este misiunea unui serviciu de contra-spionaj. Din păcate, ei nu au făcut acest lucru și asta rămâne pe conștiința lor”, a conchis Vasile Năstase.

 Amintim că, conform declarațiilor făcute anterior de deputații Adrian Lebedinschi și Vasile Năstase, membri ai Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri, cel puțin un ofițer de rang înalt din cadrul Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS), dar și alți 30 de ofițeri ai Serviciului Protecție și Pază de Stat (SPPS), instituții subordonate în mod direct președintelui Maiei Sandu, ar fi fost implicați în răpirea cetățeanului ucrainean Mykola Chaus.

De menționat că ex-judecătorul ucrainean, Mykola Chaus a fost răpit din centrul Capitalei în data de 3 aprilie, anul curent. Potrivit informațiilor, acesta a fost dus forțat în Ucraina, într-un automobil cu numere diplomatice.

Citește și: Vasile Năstase, despre cazul răpirii lui Mykola Chaus: Viitorul legislativ trebuie să continue ancheta

Total
0
Shares
Total
0
Share