Politic

VIDEO // Primar: ”Ala Nemerenco este cel mai prost manager pe care l-a avut vreodată Ministerul Sănătății”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Continuă epopeea replicilor acide între primarul general al capitalei, Ion Ceban, și ministrul sănătății, Ala Nemerenco. Edilul Chișinăului califică drept „strigătoare la cer” situația în care ministerul a inclus decese de COVID-19 care au avut loc anul trecut în raportările zilnice ale deceselor din ultima lună. Potrivit lui Ceban acest lucru are loc din incompetența Ministerului Sănătății de a gestiona eficient pandemia și are menirea de a distrage atenția publică de la numărul record de morți, notează IPN.

Primarul Ion Ceban spune că gestionarea pandemiei de către actualul Minister al Sănătății este sub orice critică, iar incompetența conducerii instituției a dus la o pandemie a deceselor, față de pandemia infectărilor care era la începutul izbucnirii crizei COVID.

„Să dai decesele din octombrie 2020 înregistrate în noiembrie 2021, mi se pare strigător la cer. S-a încercat devierea atenției publice de la faptul că oameni foarte mulți au murit în acea perioadă și continue că decedeze. Cu vaccin disponibil, cu un sistem de sănătate care a trecut prin două valuri, trebuie să remarcăm că din cauza acestei proaste gestionări, incompetente, neprofesioniste, numărul deceselor s-a ridicat la cel mai înalt nivel de la începutul pandemiei. Orice încercare de a denatura aceste cifre nu ține. Să presupunem că nu erau 60, dar erau 52, oricum asta este foarte grav. Este cel mai prost manager al acestui minister de la Independență încoace”, a spus Ion Ceban în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Edilul Chișinăului spune că se atestă o comunicare defectuoasă între autoritățile publice centrale și cele locale, în special pe aspecte ce vizează gestionarea pandemiei. Ceban spune că a cerut ministerului Sănătății permisiunea ca în Chișinău să înceapă vaccinarea cu a treia doză pentru toți doritorii, însă autoritățile centrale nu au oferit, deocamdată, niciun răspuns.

„Vaccinarea este cea mai bună soluție pentru diminuarea riscurilor. M-am adresat Ministerului ca să fie permisă a treia doză pentru cei care-și doresc acest lucru. Am solicitat să fie acceptat acest lucru în regim de urgență. Noi nu putem face acest lucru pe cont propriu pentru că este prerogativa exclusivă a autorităților centrale. Fac apel către doamna ministru să urgenteze această procedură. Este necesar ca să evităm eventuale aruncări la gunoi a unor tipuri de vaccinuri, care au termen de valabilitate”, a mai spus Ion Ceban.

Potrivit datelor oficiale, municipiul Chișinău are cea mai ridicată rată de vaccinare anti-COVID-19 cu schema completă din Republica Moldova – 39%. La polul opus se află UTA Găgăuzia cu 16%. În ultimele 24 de ore au fost raportate oficial 46 de decese cauzate de virusul SARS-COV2.

loading...

Comments are closed.