Fostul președinte al Republicii Moldova, șeful Partidului Comunist și copreședinte al blocului electoral „Comuniști și socialiști” Vladimir Voronin, a declarat într-un interviu acordat RIA Novosti despre probabilitatea protestelor în țară după alegerile parlamentare anticipate care vor avea loc în iulie 11, de ce Republica își poate pierde suveranitatea, pe care partenerii internaționali încearcă să o influențeze asupra deciziilor din țară, precum și care este probabilitatea unei lovituri de stat repetate în Moldova, informează N4.md
– Să începem cu principalul lucru: ați anunțat că ați decis să participați la alegeri într-un bloc cu Partidul Socialiștilor, deoarece obiectivul dvs. comun este să salvați Moldova. Care considerați că este principala amenințare pentru țară astăzi și de ce ați decis să luptați împotriva acestui pericol cu forțe comune?
– O astfel de afirmație cu un conținut semantic precum „a salva Moldova” constă în componente: a salva Moldova de oficiali corupți, a salva Moldova de oligarhi, a salva Moldova de sărăcie, a salva Moldova de pierderea statalității și a suveranității. Acesta este conținutul sloganului general „Salvați Moldova”.
– Ce credeți că amenință suveranitatea republicii?
– Suveranitatea noastră este amenințată atât de amenințări interne, cât și externe. De 30 de ani, invazia naționalismului, a unionismului (ideea de a uni Moldova cu România – n.red.) Și a romanismului a continuat. Treptat, încetul cu încetul, aceste structuri, plătite din exterior, în primul rând din România și din alte surse internaționale, sunt capabile să avanseze pe această temă. Ei nu au putut obține o majoritate constituțională și să schimbe articolul 13 din Constituție, în care limba noastră de stat se numește moldovenească, așa că, prin trădători precum Alexander Tănase, care a fost președintele Curții Constituționale, au ridicat declarația de independență text al constituției în sine. Deși orice persoană mai mult sau mai puțin educată înțelege că declarația de independență este de natură politică și socială și este o declarație a intențiilor acestui sau acelui stat. Astfel, româna a fost aprobată ca limbă „tip de stat” a Moldovei.
Avem întrebări legate de vecinii noștri, România. Încă nu am delimitat granița cu România. Când eram președinte, personal am fost de două ori de acord cu președintele de atunci Traian Băsescu că delegația noastră de specialiști din toate domeniile, care trebuia, să meargă la București pentru a elabora documentele finale privind delimitarea frontierelor de stat dintre Moldova și România. Două delegații au plecat la București, fiecare a stat acolo o săptămână și s-a întors fără nimic.
Nu există un acord interstatal între Moldova și România, dar ne amintim că România este membru NATO, membru al Uniunii Europene. Aici, am profitat de faptul că după demisia mea de doi ani la președinție nu au putut alege președinte; tot felul de escroci precum Mihai Ghimpu (fostul lider al Partidului Liberal – n.red.) Au căzut în această funcție. În decretul privind introducerea dublei cetățenii, pe care l-am semnat, a existat o altă clauză conform căreia tuturor funcționarilor publici, întregul sistem de aplicare a legii, toți judecătorii, toți procurorii și alte persoane care servesc în Moldova nu au voie să aibă dublă cetățenie. Ghimpu a anulat acest punct, iar acum toată lumea se plimba cu două pașapoarte în buzunar, multe, cel puțin majoritatea. Inclusiv așa-numitul președinte Maia Sandu.
În general, constituția, care în 2000 a fost adoptată de 98 din 101 deputați, a fost schimbată de cinci membri ai Curții Constituționale, condusă de același Tanase. Întrucât suntem o republică parlamentară, atunci președintele ar trebui să fie ales în parlament, dar au schimbat acest lucru, iar acum președintele este ales de către popor. Deși cinci persoane nu au dreptul să schimbe constituția, suveranitatea aparține poporului, oamenii delegă dreptul de a schimba constituția fie parlamentului, fie unui referendum popular.
Toate acestea împreună sugerează că există probleme foarte grave cu suveranitatea țării, există o amenințare cu pierderea suveranității dacă forțele pro-occidentale ridicate în Fundația Soros ajung la putere în diferite structuri care au anumite obiective care nu sunt în întregime de natură legală. Pot schimba complet starea de lucruri din țara noastră și pot declara în orice zi că Moldova se va uni cu România de mâine. Cine ne definesc – autonomie sau județ în această României – rămâne pe conștiința lor, dar există o astfel de amenințare. Pornind de la aceasta, aceste alegeri au o importanță deosebită, excepțională, nu pentru fiecare dintre noi, ci pentru toți împreună, pentru întreaga țară, pentru întregul popor, pentru toată Moldova. Mulți oameni, din păcate, foarte mulți nu înțeleg pe deplin ceea ce le spunem, iar avertismentul nostru despre această amenințare reală nu ajunge la toată lumea. Poate că există un motiv obiectiv asociat cu cea mai profundă sărăcie, sărăcie care a învăluit majoritatea cetățenilor țării noastre. Poate influența pernicioasă a unui număr imens de canale TV – românești și altele, care zilnic, ca să spunem așa, mângâie creierul cetățenilor țării noastre. Și există o mulțime de agenți de influență care lucrează aici prin aceeași Fundație Soros. Judecați singuri, 12 mii de organizații neguvernamentale sunt înregistrate astăzi în Moldova.