Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, marcată anual pe 3 mai, președinții a trei comisii-cheie din Parlamentul European și-au reafirmat angajamentul ferm în apărarea libertății presei, a pluralismului mediatic și a siguranței jurnaliștilor în întreaga lume.
„Pe fundalul unei creșteri alarmante a atacurilor și amenințărilor la adresa jurnaliștilor, comisiile noastre condamnă cu fermitate orice încercare de a submina libertatea presei prin violență fizică, detenție arbitrară, hărțuire online, acte de intimidare sau crimă”, se arată într-o declarație comună semnată de Javier Zarzalejos (PPE, Spania), președintele Comisiei pentru Libertăți Civile, Afaceri Interne și Justiție (LIBE), Mounir Satouri (Verzi/ALE, Franța), președintele Subcomisiei pentru Drepturile Omului (DROI), și Nathalie Loiseau (Renew, Franța), președintele Comisiei speciale pentru Scutul Democrației Europene (EUDS).
Cei trei oficiali subliniază că libertatea presei, garantată de articolul 11 din Carta Drepturilor Fundamentale a UE și articolul 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, este un drept inalienabil și o „piatră de temelie a proiectului european”.
„Uniunea Europeană trebuie să rămână fermă împotriva impunității și să denunțe folosirea abuzivă a legilor privind defăimarea, utilizarea tehnologiilor de supraveghere și recurgerea tot mai frecventă la procese strategice împotriva participării publice (SLAPP) pentru a reduce la tăcere jurnaliștii. Astfel de încălcări trebuie investigate, iar făptașii – urmăriți penal de autoritățile judiciare naționale și internaționale, inclusiv de Curtea Penală Internațională. Nu trebuie să închidem ochii în fața crimelor comise împotriva jurnaliștilor”, se mai arată în declarație.
Declarația atrage atenția și asupra vulnerabilităților jurnaliștilor, în special ale femeilor: „Comisiile noastre au evidențiat importanța protejării jurnalistelor, care adesea suferă cel mai mult în contexte ostile și se confruntă frecvent cu violență bazată pe gen. Amenințările specifice de gen împotriva jurnalistelor trebuie tratate cu maximă urgență”.
„Astăzi, independența presei se confruntă cu o serie de amenințări existențiale care pun în pericol chiar țesătura drepturilor noastre fundamentale. În acest context, reafirmăm convingerea noastră fermă în rolul esențial pe care îl joacă jurnaliștii ca gardieni ai democrației, protejând normele democratice și libertățile fundamentale. Subliniem, de asemenea, necesitatea de a proteja pluralismul mediatic și independența editorială, esențiale pentru un discurs democratic sănătos.”
„Democrațiile puternice nu pot exista fără o presă puternică și independentă. Comisiile LIBE, DROI și EUDS rămân hotărâte să apere libertatea presei oriunde aceasta este amenințată. Nu doar astăzi, ci în fiecare zi.”
2 comments
Comments are closed.