1 Aprilie, Ziua Păcălelilor. De unde provine obiceiul și de ce trebuie să îl aplici azi, neapărat

Pe 1 Aprilie, românii sărbătoresc Ziua Păcălelilor, o dată în care oamenii sunt puși pe șotii și orchestrează diferite farse pentru cei din jurul lor.

Acest obicei datează de mai bine de 500 de ani și a luat naștere în Franța. Ce trebuie să faci azi. pentru a fi în ton cu sărbătoarea.

De unde provine Ziua Păcălelilor de 1 Aprilie

Ziua Păcălelilor se celebrează în România încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, deși se spune că acest obicei bizar a luat naștere în Franța, în anul 1582, atunci când calendarul iulian a fost schimbat cu cel gregorian.

Tradiția spune că, în vechiul calendar, 1 Aprilie era considerată prima zi a Anului Nou, în loc de 1 ianuarie, cum este în prezent. Astfel, oamenii din timpul domniei lui Carol al IX-lea ar fi întâmpinat dificultăți în a se obișnui cu noile date importante.

Persoanele care sărbătoreau Anul Nou în data de 1 aprilie au fost numiți „nebuni de aprilie”, iar mai târziu, felicitările trimise cu ocazia Anului Nou de 1 aprilie au început să fie considerate farse.

De ce? Pentru că, de cele mai multe ori, aceste mesaje erau însoțite și de cadouri hazlii, precum bomboane de ciocolată în formă de pește sau felicitări cu pești.

Alții spun că sărbătoarea de 1 Aprilie este considerată Ziua Păcălelilor, deoarece datează din perioada Imperiului Roman, când cetățenii celebrau festivitățile Hilaria închinate zeiței Cybele, pe 25 martie. Romanii purtau măști pentru a-i păcăli pe oamenii din jurul lor.

Care sunt cele mai cunoscute farse din ultimul secol
În România, oamenii au început să sărbătorească Ziua Păcălelilor de 1 Aprilie, devenind un prilej de bucurie și amuzament pentru toți cetățenii puși pe năzbâtii.

Iată care sunt cele mai celebre farse televizate, ale secolului al XX-lea.

  • În 1950, o televiziune olandeză a anunțat că s-a prăbușit Turnul din Pisa.
  • În 1957, BBC a difuzat o știre conform căreia la o fermă din Elveția s-au obținut recolte-record de spaghettie, afișând imagini cu tăiței recoltați din copaci.
  • În 1980, același post britanic BBC a difuzat o știre în care a anunțat că legendarul ceas mecanic londonez Big Ben va fi înlocuit cu un ceas electronic.
  • În anul 1993, primăria orașului Koln, Germania, le-a făcut o farsă persoanelor care practicau jogging în parc, oprind pe fiecare în parte și spunându-le că vor primi o sancțiune, dacă nu respectă noua lege care impune încadrarea alergătorului în limita de 6 km/h, pentru a nu deranja veverițele din parc aflate în perioada împerecherii.
  • În 2000, publicația Daily Mail a scris că un club de fitness a lansat ciorapii FatSox, care ajută oamenii să slăbească. Acești ciorapi revoluționari ar fi fost comercializați precum articole ce absorb grăsimea din corp, odată cu transpirația, și nu te mai îngrași niciodată.

Sursa: Playtech.ro

Total
0
Shares
 
Total
0
Share