Alte știri

DOC // Șeful Aparatului Maiei Sandu s-a ales cu o nouă sesizare la ANI

Pinterest LinkedIn Tumblr

Andrei Spînu, șeful Aparatului Președinției Republicii Moldova s-a ales cu o nouă sesizare la ANI, informează Telegraph.md, cu referire la comunicatul de presă al deputatului Petru Burduja.

Deputatul susține că analiza declarațiilor depuse de Spînu din ultimii ani au scos la suprafața informații, care, cu siguranță, vor fi interesante pentru toți oamenii buni ai acestei țări, dar și pentru Agenția Națională de Integritate și chiar pentru procurori.

”Promovat de PLDM în funcția de vice-ministrul Tineretului și Sportului, în 2015-2016, tânărul de puțin peste 20 de ani trecuți a declarat un apartament cu suprafața de 104,3 m.p., cu valoare cadastrală de 366,056 lei, achiziționat în 2013. Tot atunci Spînu a mai indicat o încăpere cu suprafața de 3,2 m2 dobândită în anul 2014. Aceleași informații se conțin și în declarația lui în calitate de candidat la funcția de deputat în Parlament întocmită pe data de 26 decembrie 2018. Însă declarația cu privire la avere și interese personale întocmită la numirea în funcție de Secretar General al Guvernului pe data de 17 august 2019, nu mai conține informație cu privire la deținerea cu drept de proprietate al apartamentului și încăperii cu suprafața de 3,2 m2. La sfârșitul anului Spînu a indicat date referitoare la vânzarea unui apartament și debara efectuată în anul 2018. Andrei Spînu a încălcat astfel modul de completare a declarației, când a omis aceste informații, despre vânzarea imobilelor.

Trezește nedumeriri și suma cu care Andrei Spînu a vândut apartamentul de 104,3 m.p., la un preț de doar 732,112 lei moldovenești (echivalentul aproximat a 37,000 euro). Cu așa sumă în Chișinău îți poți cumpăra un apartament de circa 40-35 de m.p., iar dacă este bine reparat, de doar 32-35 m.p.. Astfel, apar bănuieli rezonabile referitoare la încheierea unui act juridic simulat și îmbogățire nejustificată.

Odată cu numirea sa în funcții publice, se observă o tendință de transfer al proprietății și funcțiilor de conducere de la Andrei Spînu la soția sa. Astfel, din datele accesibile conținute în registrul companiilor din Marea Britanie, observăm numirea în funcția de administrator al companiei WUPP LTD, ai doamnei Irina Spînu, soția lui Andrei Spînu precedată de demisia acestuia în data de 15 august 2019, cu 2 zile anterior depunerii Declarației din 17 august 2019.

Andrei Spînu a omis indicarea veniturilor soției sale, în calitate de administrator în cadrul mai multor companii înregistrate peste hotare, companii, care, potrivit afirmațiilor publice ale Secretarului General al Președinției, i-au adus milioane în buzunarul său.

Și acum un element care ar trebui să fie examinat cu mare atenție! Andrei Spînu indică faptul că este fondator în cadrul „IP Acceleratorul de Inovatii și Antreprenoriat Dreamups”. Am stabilit că această companie a încheiat contracte finanțate din fonduri externe precum cele ale Asociației Obștești „Fundația de Est-Vest SIDA”și/sau Comitetul Helsinki din Olanda și/sau Asociația Obștească „People in Need”. Ea beneficiază și de facilități fiscale. Presupunem că Andrei Spînu nu este beneficiarul efectiv al contractului de investiții și/sau al IP „Acceleratorul de Inovatii și Antreprenoriat Dreamups”, iar asta poate fi costatat în cadrul unei investigații a ANI. Azi am depus o solicitare pe adresa ANI”, a transmis Burduja.

Amintim că ANI a înregistrat și în ianuarie curent o sesizare despre averea lui Andrei Spînu, depusă de același deputat socialist.

loading...

Comments are closed.