Externe

Dosarul convorbirilor Trump-Zelenski: impeachment, patrioți, eroi și agenți dubli

Pinterest LinkedIn Tumblr

Până ieri, mai nimeni nu știa cine este Alexander Vindman, locotenent-colonel în Aramata SUA, angajat în cadrul Consiliului pentru Securitate de la Casa Albă. Marți, 30 octombrie, Vindman a depus mărturie în fața Camerei Repezentanților împotriva președintelui Donald Trump, în cadrul anchetei pentru destituirea președintelui SUA, scrie Cotidianul.RO

Vindman a declarat că a ascultat convorbirea din luna iulie dintre președintele Trump și omologul ucrainean Volodimir Zelenski, cea de la care a pornit întregul scandal. Vindman a declarat că ”a fost îngrijorat” de acea convorbire, pentru că, spune el, Donald Trump i-a cerut unui guvern străin să investigheze un cetățean american, adica pe Joe Biden și afacerile din Ucraina ale fiului său, Hunter Biden.

Președintele Ucrainei a infirmat că asupra lui ar fi fost făcute presiuni în timpul convorbirii. De altfel, Casa Albă a publicat transcriptul acelei convorbiri, iar o serie de comentatori și jurnaliști americani consideră că este inutil, în acest context, ca oamenii sistemului să-și mai exprime opiniile privind presiunile puse de Trump asupra lui Zelenski. Președintele Trump a explodat după mărturia depusă de angajatul său de la Casa Albă. ”Se pare, potrivit presei corupte, că acea convorbire ”l-a îngrijorat” pe acel martor Never Trumper (denumirea dată republicanilor care s-au opus candidaturii lui Trump în 2016 – n.red). A ascultat convorbirea pe care am avut-o? Nu se poate așa ceva! Spuneți-i să citească transcriptul convorbirii. E o vânătoare de vrăjitoare!”, a scris Trump pe Twitter.

Cine este însă locotenent-colonelul Alexander Vindman. El s-a născut în Ucraina, într-o familie de evrei și a venit in SUA la vârsta de trei ani, în 1979. Vorbește fluent rusa, ucraineana și engleza. A avut staut de refugiat, a urmat o carieră militară, are un master la Harvrad în limba rusă și studii europene și central-asiatice. Are un frate geamăn, Evgheni Vindman, care și el lucrează pentru Consiliul Național de Securitate, la Casa Albă. Alexader Vindman este decorat cu Purple Heart, după ce a fost rănit grav într-o misiune in Irak.

Vindman este imigrant, un copil care a fugit de un regim represiv și care a devenit erou american în războiul din Irak. Toate acestea au făcut ca atacul lui Trump împotriva să fie taxat dur de o bună parte din presa americană. La fel au fost taxați și comentatori precum Sean Duffy, de la CNN, care a opinat: ”Nu cred că Vindman este îngrijorat de politica americană… cu toții avem o afinitate pentru țara mamă din care venim… el are o afinitate pentru Ucraina”.

The New York Times, publicația care a dezvăluit în urmă cu o lună că scandalul Trump-Zelenski a pornit de la plângerea depusă de un ofițer CIA detașat la Casa Albă, face și acum o dezvăluire care nu ajută deloc cauzei destituirii lui Trump. ”Pentru că a emigrat din Ucraina împreună cu familia când era copil și pentru că vorbește fluent rusa și ucraineana, oficialii ucraineni au căutat să obțină sfaturi de la el despre cum să gestioneze relația cu Rudolph Giuliani (avocatul președintelui Trump), deși discuțiile aveau loc de regulă în engleza”, scrie The New York Times. Ce rol avea Vindman la Casa Albă? Era un agent dublu?

Aceasta este opinia lui John Yoo, fost oficial in Departamentul Justiției în timpul administrației George W. Bush și profesor de drept la Universitatea Stanford. Yoo consideră că Vindman poate fi acuzat de spionaj. Afirmația a fost făcută la Fox News, după următorul comentariu al jurnalistei Laura Ingraham: ”Avem un oficial din domeniul securității naționale care oferă consiliere Ucrainei, în timp ce lucrează la Casa Albă, împotriva intereselor președintelui SUA”.

Cine sare în apărarea locotenent-coloelului Vindman? Nimeni altul decât fostul director CIA John Brennan, cel care, după cum au dovedit multele anchete jurnalistice și declarații ale oficialilor administrației Trump, a inițiat scandalul Russiagate, pornind de la informații neconcludente și părtinitoare oferite de agenții Partidului Democrat, pentru a paraliza și răsturna administrația Trump. ”Ca și în precedentele situații de pericol la adresa națiunii, ne bazăm pe militarii, pe diplomații și agenții noștri de informații, pe membrii instituțiilor de forță și pe alți patrioți curajoși, pentru a ne apăra libertățile individuale, libertatea și democrația. Fie ca ei să rămână neclintiți și puternici, în ciuda corupției politice care le stă împotriva”, a scris John Brennan pe Twitter.

Vindman însuși a spus în fața Camerei Reprezentanților dominată de democrați că este un patriot care consideră că prestația lui Trump nu este ”corespunzătoare”. ”Sunt un patriot, iar datoria mea sfântă este să-mi apăr și să-mi promovez țara, indiferent de politica de partid”, a spus Vindman.

După plângerea depusă de așa-zisul ”avertizor de integritate” care lucra pentru CIA la Casa Albă, după apariția unui al doilea ”avertizor” în același dosar al convorbirii Trump-Zelenski, apariția în prim-plan a lui Alexander Vindman și chemarea la arme a ”patrioților” de către John Brennan nu fac decât să completeze o listă ce se anunță foarte lunga a ”eroilor” mai mult sau mai puțin cunoscuți care pun umărul la destituirea unui președinte american care vrea să conducă o republică, nu un imperiu.

 

loading...

Comments are closed.