La începutul lunii septembrie, în ajunul startului pentru campania prezidențială, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a transmis un mesaj clasei politice moldovenești prin care a cerut pârghii suplimentare de investigații, mai exact – aprobarea, de către Parlament, a „mandatului de securitate”. Este pentru prima dată, în șase ani, când SIS, transmite asemenea mesaje factorilor politici – declarațiile au fost făcute de jurnalistul Victor Nichituș, într-o nouă postare pe blogul său, informează TRIBUNA.
Ce s-ar putea întâmpla după alegeri? Maia Sandu pregătește un maidan moldovenesc
„Zic șase ani, pentru că discuțiile despre mandatul de securitate datează din iulie 2014, atunci când Parlamentul Republicii Moldova a discutat în primă lectură Proiectul de lege privind atribuirea mandatului de securitate pentru SIS, care ar fi urmat să stabilească proceduri speciale de investigații pentru această instituție. Atunci discuțiile nu au fost duse la capăt în spațiul public moldovenesc apărând sugestii din partea liderilor de opinie că, prin sporirea pârghiilor de investigație serviciul secret moldovenesc ar putea să se transforme într-o poliție secretă”, a menționat el.
Jurnalistul afirmă că, curajul acestei instituții, de a cere politicienilor revenirea asupra proiectului din anul 2014, este un semnal care trebuie citit cu atenție. „Directorul SIS a subliniat că, „este regretabil faptul că procesele de manipulare/dezinformare sunt inspirate anume de actori care apriori trebuie să fie/sunt formatori de opinie publică” dar că, într-o societate democratică, dreptul la libera exprimare este unul fundamental. Probabil, a fost modul lui de a spune că poveștile unor liderii de opinie aflați, mai mult sau mai puțin în siajul unor formațiuni politice, despre transformarea SIS în poliție secretă rămân a fi doar sperietori”, a spus el, în context.
Totodată, Nichituș spune că este clar că în actualul context internațional și regional, când pandemia ridică noi cortine de fier, este necesară nu numai îmbunătățirea cadrului legislativ al sistemului securității naționale dar și controlul civil asupra instituției de securitate. „Nu știm dacă sub-comisia parlamentară de control a SIS a discutat cu Esaulenco despre oportunitatea revenirii la mandatul de securitate. Probabil că da. Dacă acest lucru a fost făcut ar fi benefic ca și deputații din această sub-comisie să apară în public cu referiri la acest subiect. Candidații la șefia statului, la rândul lor, ar trebui să spună dacă sunt, sau nu, de acord ca serviciul secret moldovenesc să aibă mandat de securitate”, a adăugat liderul de opinie.
Victor Nichituș se arată „aproape sigur că în anul 2014 deputații nu au vrut să ducă la bun sfârșit pachetul de legi referitor la activitatea SIS tocmai pentru că au vrut să lase această instituție fără posibilitatea de a acționa în cazul furtului miliardului”. „Am cunoștință despre faptul că în toamna anului 2014, când era executată delapidarea din băncile moldovene, ofițerii de informații au transmis decidenților statului moldovean că se întâmplă așa ceva. Dacă ar fi avut mandat de securitate, SIS ar fi putut opri acest furt”, a conchis el.
TRIBUNA amintește: Potrivit proiectului de Lege privind atribuirea mandatului de securitate pentru SIS, din 2014, acest mandat ar permite „desfășurarea măsurilor speciale de investigații, în afara unui proces penal, adică va crea condiţii optime pentru prevenirea şi combarea criminalităţii, în special a celei orientate contra securităţii de stat”.
Vlad Filat s-a săturat de trollii din curtea Maiei Sandu. Mesajul pentru șefa PAS