Actual

Ministrul Agriculturii a avut o întrevedere cu ambasadorul Poloniei la Chișinău

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a avut astăzi  o întrevedere cu Bartlomiej Zdaniuk, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Polone în țara noastră.

Oficialii au discutat despre progresele înregistrate pe segmentul dezvoltării regionale și importanța unei colaborări constante în continuare. În context, ministrul Ion Perju și-a manifestat gratitudinea pentru asistența și suportul acordat de statul polonez țării noastre, în perioada 2012-2018, pentru implementarea a cinci proiecte  în domeniul dezvoltării regionale, valoarea cărora este de circa 300.000 Euro.

„Experiența Poloniei este semnificativă pentru Republica Moldova. Guvernul Poloniei fiind un partener constant pe parcursul ultimilor șapte ani.Cu suportul experților polonezi a fost îmbunătățit cadrul legal strategic în domeniul dezvoltării regionale, fiind fortificate capacitățile funcționarilor și autorităților publice locale. În tot acest timp, Polonia a venit cu suport considerabil la implementarea proiectelor și a acordat sprijin, împărtășind cele mai bune practici și experiențe în domeniul antreprenoriatului rural. MADRM se angajează plenar să își consolideze capacitățile instituționale în elaborarea politicilor publice și a actelor normative care să contribuie la dezvoltarea armonioasă a agriculturii și a zonelor rurale. În acest sens, manifestăm interes sporit pentru augmentarea relațiilor de colaborare cu Republica Polonă, prin efectuarea schimbului de informații privind creșterea competitivității în agricultură și a potențialului de dezvoltare a regiunilor”, a menționat ministrul.

Dialogul părților a fost orientat spre deschidere și consolidare a relațiilor bilaterale între state, acordarea serviciilor de consultanță în agricultură, promovarea și implementarea tehnologiilor în modernizarea agriculturii și infrastructurii rurale.

„Principalele produse agroalimentare moldovenești exportate în Polonia, în anul 2019, au fost: sucurile, vinurile, semințele de floarea-soarelui, ceaiul, mierea și porumbul. În același an, printre cele mai importate produse agroalimentare din Polonia importate în țara noastră au fost: zahărul din trestie și sfeclă, brânzeturile, carne, ceaiul, cartofii. Acest fapt demonstrează că activitățile comerciale între statele noastre se realizează în domenii de interes reciproc”, a subliniat Ion Perju.

Citește și: Ministrul Ion Perju a discutat cu agricultorii din Fălești despre procedura de depunere a dosarelor la accesarea compensației pentru secetă

loading...

Comments are closed.