Ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru a avut o întrevedere cu președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Alina Corina Corbu

În marja vizitei de lucru în România, ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a avut discuții cu președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Alina Corina Corbu.

Delegației Ministerului Justiției i s-au alăturat președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Sergiu Caraman, și judecătoarea Curții Supreme de Justiție și membra CSM, Aliona Miron.

Discuțiile s-au axat pe importanța asumării rolului de unificare a jurisprudenței, care este esențial pentru încrederea populației în sistemul judiciar.

Veronica Mihailov-Moraru a făcut o trecere în revistă a reformelor și provocărilor anului 2023 și am primit cu interes exemple practice de acțiuni derulate de Înalta Curte de Casație și Justiție a României, conform regulamentului propriu de organizare, ca mod de transpunere a standardelor CEDO rezultate din Articolul 6.

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție a salutat această vizită, ca primul contact între autoritățile judiciare din Moldova și Înalta Curte de Casație și Justiție a României, exprimând interesul pentru acțiuni viitoare în sprijinul Curții Supreme de Justiție a Republicii Moldova (CSJ).

Președintele Corina Corbu a subliniat diferența semnificativă pe care o implică promovarea unui judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, prin adaptarea la tipurile de proceduri cu un caracter pronunțat colegial.

S-a menționat că mecanismele prezentate pot inspira practicile CSJ, odată ce se va analiza procedura de selecție a judecătorilor, conform Legii cu privire la Curtea Supremă de Justiție.

Ministrul Justiției s-a întâlnit, de asemenea, și cu Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Alex Florin Florența, cu procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Marius Ionuț Voineag, și cu procurorul-șef al DIICOT, Alina Albu.

Părțile au discutat despre reformele în curs de derulare, în special în partea ce ține de procuratură, și combaterea corupției, care este un obiectiv de țară asumat în parcursul european al Republicii Moldova. Delegația moldoveană și procurorii români au actualizat informațiile referitoare la experiența privind recuperarea bunurilor infracționale și eficientizarea cooperării judiciare.

Veronica Mihailov-Moraru a transmis apreciere pentru dialogul constructiv și efortul instituțiilor de drept din România de a acționa pro-activ în aplicarea standardelor privind calitatea și eficiența actului de justiție.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share