O școală din Chișinău va purta numele scriitorului Spiridon Vangheli

O instituție de învățământ din capitală vor purta numele unui important scriitor basarabean. Este voroba despre Școala Primară nr. 90 din sectorul Botanica, care va fi redenumită în Școala Primară „Spiridon Vangheli”. O decizie în acest sens a fost votată marți în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău (CMC).

Este de remarcat faptul că, decizia de redenumire a școlii din sectorul Botanica a fost aprobată chiar în ziua când „tatăl lui Guguță” a împlinit venerabila vârstă de 90 de ani. Inițiativa de redenumire a școlii aparține administrației școlii și părinților elevilor. În prezent în cadrul instituției activează 14 clase primare, cu un număr de 415 elevi și 22 de cadre didactice.

Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți. Acesta a absolvit Institutul Pedagogic de Stat „Ion Creangă”, după care a lucrat în calitate de profesor școlar, apoi redactor la editurile „Cartea Moldovenească” și „Lumina”. În activitatea sa, maestrul a scris mai multe cărți, precum „Isprăvile lui Guguță”, „Împărăția lui Ciuboțel”, „Băieţelul din coliba albastră”, „Columb în Australia”, „Guguţă – căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboţel”, „Guguţă şi prietenii săi”, „Copii în cătușele Siberiei”, „Crăița”. Spiridon Vangheli a mai tradus opere din literatura universală pentru copii, precum ”Iepurașul albastru”, ”Fetița din Hiroshima”, ”Peter Pan și Wendy” și ”Pepi Cioraplung”. De asemenea, el a creat, alături de Grigore Vieru, și un Abecedar.

În 2006, scriitorul a lansat pentru micii cititori proiectul „Carte de citire şi gândire”, pentru clasele I-IV, în patru volume. Opera sa a fost tradusă în peste 40 de limbi ale lumii şi a apărut în 68 de ţări. Spiridon Vangheli a primit mai multe distincții, precum Diploma Internațională de Onoare „Andersen”, medalia „Mihai Eminescu”, ”Ordinul Republicii”, Premiul de Stat al RSSM, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, titlul de Maestru al Artei şi cu cel de Scriitor al Poporului.

În cadrul aceleiași ședințe, Consiliul a aprobat o modificare a deciziei CMC din 28 decembrie 2021 „Cu privire la modificarea denumirii Gimnaziului nr. 7 în Gimnaziul «Adrian Păunescu»”. Este vorba despre modificarea punctului doi al deciziei, care presupune împuternicirea directorului gimnaziului „A. Păunescu”, Galina Antoniu, cu dreptul de a solicita/prezenta documentele necesare, de a face orice acțiune în fața organelor abilitate, în scopul efectuării modificărilor operate în actele de constituire cnform legislației în vigoare.

Punctul respectiv urmează a fi exclus din proiectul privind modificarea denumirii Gimnaziului nr. 7 în Gimnaziul «Adrian Păunescu», așa cum ședința CMC s-a desfășurat pe data de 28 decembrie 2021, iar în perioada de timp de când a fost înaintat proiectul de decizi pentru includerea pe ordinea de zi a ședințelor CMC și până la stabilirea țății când se va desfășura ședința CMC a fost numită în funcția de director al Gimnaziului 7 Eugenia Moscalu.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share