Orhei a comemorat 80 de ani de la “eliberarea orașului”

Orhei a marcat 80 de ani de la “eliberarea”. Sute de oameni au mărșăluit în memoria eroilor și victoriei, acompaniați de fanfara Centrului raional de cultură „Andrei Suruceanu”. Printre ei – cetățeni de rând, demnitari, deputați, diplomați ai Ambasadelor Rusia și Belarus, oaspeți din Găgăuzia.

În amintirea apărătorilor Orheiului, la memorial au fost depuse flori. Este unul dintre locurile cunoscute din oraș.

Primarul, Tatiana Cociu, a făcut un apel la unitate și solidaritate, îndemnând orheienii să păstreze vie memoria eroilor și să o transmită viitoarelor generații.

“Orașul nostru a fost martorul unor lupte grele și sacrificii imense. Și a fost eliberat exclusiv datorită curajului și solidarității străbunicilor și bunicilor noștri. Pentru noi, ei sunt eroi, un exemplu de demnitate și patriotism. Fie ca memoria eroilor noștri să rămână veșnică în inimile noastre, și să ne călăuzească pe drumul nostru către un viitor mai luminos și mai prosper”, a declarat edilul.

Viceprimarul, Cristina Cojocari, a vorbit despre angajamentul locuitorilor Orheiului față de idealurile pentru care au murit mii de orheieni în timpul ocupației fasciste.

“Astăzi ne amintim cu respect de curajul și sacrificiul celor care au luptat pentru libertatea noastră. Este datoria noastră să păstrăm vie memoria lor și să ne asigurăm că valorile pentru care au luptat să rămână întotdeauna vii în inimile noastre”, a menționat Cristina Cojocari.

Deputatul Marina Tauber a menționat că Orheiul și locuitorii lui au fost mereu exemple de curaj și rezistență.

“Marcând 80 de ani de la eliberarea orașului nostru iubit, trebuie să promitem că îl vom păstra dezvoltat și curat. În același timp, haideți să ne asumăm angajamentul de a păstra pacea nu doar în municipiul și raionul Orhei, dar și în toată țara. În timpul războiului, orașul nostru a trăit momente de groază, și doar datorită curajului orheienilor a fost eliberat. Din păcate, țara noastră se confruntă din nou cu provocări grele, și trebuie să rămânem rezistenți”, a spus Marina Tauber.

Deputatul Vadim Fotescu i-a îndemnat pe orheieni să nu uite despre crime și să nu permită actualei guvernări să rescrie istoria.

„Să ținem minte victoria asupra fascismului, obținută de Armata Roșie și toate naționalitățile din URSS. Cu prețul propriei vieți au apărat libertatea și au alungat de pe pământul nostru fasciștii. Trebuie să păstrăm vie memoria acelor evenimente și să o transmitem generațiilor în creștere, ca nimeni să nu poată rescrie istoria”, a subliniat parlamentarul.

Bașcanul Evghenia Guțul le-a transmis locuitorilor Orheiului un mesaj de susținere din partea poporului Găgăuziei.

“Vă felicit din partea locuitorilor Găgăuziei, care sunt spiritual alături de Dumneavoastră. Cum nu ar încerca guvernarea să șteargă din memoria noastră victoria asupra fascismului, nu va reuși. Eroismul eliberatorilor va rămâne mereu în sufletele noastre, și vom găsi mereu timp – și pe 6 aprilie, și pe 9 mai, să sărbătorim victoria și să onoram memoria ostașilor”, a subliniat Bașcanul.

Un omagiu eroilor a adus și președintele Consiliului Național “Victoria” Alexei Petrovici. Relatarea lui despre curajul unei moldovence, care a salvat viața unui ofițer sovietic, i-a emoționat pe cei prezenți.

“În satul Cucuruzeni locuia Antonina Chirilova Moșneag. Ea a ascuns în casa ei un ofițer sovietic, salvându-i viață. Ulterior, a fost decorată. Poporul moldovenesc a fost și va rămâne printre învingătorii fascismului și nazismului, și nu va permite renașterea acestor ideologii pe pământul moldovenesc”, a relatat Alexei Petrovici.

Evenimentul dedicat comemorării a 80 de ani de la eliberarea Orheiului de sub “ocupația străină” a continuat cu un recital muzical în memoria eroilor, susținut de formația DoReDos.

Orheiul a fost ocupat din iulie 1941 până în aprilie 1944. În decurs de trei ani, peste 4000 de orheieni au fost exterminați, iar alte câteva mii – torturate în lagărele de concentrare naziste.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share