Alte știri

PAS denunță neprofesionalismul și inacțiunile unor autorități din domeniul agriculturii

Pinterest LinkedIn Tumblr

PAS denunță neprofesionalismul și inacțiunile Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în vederea asigurării cerințelor impuse de UE în materie de trasabilitate și inofensivitate a produselor de uz fitosanitar și va sesiza Procuratura Generală cu privire la acțiunile de sabotaj privind reorganizarea și implementarea activității Laboratorului fitosanitar. Despre aceasta a anunțat ieri, 4 august, în cadrul unei conferințe de presă, deputatul PAS Vladimir Bolea.

Potrivit lui Vladimir Bolea, vicepreședinte al comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, instituțiile statului care au menirea de a crea oportunități pentru dezvoltarea businessului, agriculturii, să creeze politici în susținerea agricultorilor, activează în detrimentul interesului societății.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Igor Dodon anunță ca avut o întrevedere productivă cu Dmitri Kozak. Despre ce au discutat oficialii

În urma analizei cadrului normativ existent și a multiplelor discuții și consultări cu micii și marii producători din RM, deputatul PAS Vladimir Bolea a sintetizat un șir de impedimente cu care se confruntă agenții economici în procesul de import/ comercializare a fertilizanților și a produselor de uz fitosanitar, drept urmare a nerespectării de către instituțiile responsabile a Hotărârii de Guvern nr. nr.600/2018 cu privire la organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Printre acestea sunt:

1. Neimplementarea cadrului normativ de reglementare a activității Instituției Publice

„Laboratorul central fitosanitar”. În opinia deputatului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului tergiversează intenționat termenii de modificare a cadrului normativ conex activității persoanei juridice reorganizate, care urma să fie elaborat până la 29.07.2018.

2. Tarifele la serviciile prestate de Instituția Publică „Laboratorul central fitosanitar”

Deși ANSA a elaborat mai multe metodologii cu privire la reglementarea tarifelor, prevăzute de Nomenclatorul serviciilor prestate, acestea nu au fost aprobate nici până azi de către Guvern.

3. Inaplicabilitatea mecanismului simplificat de înregistrare a fertilizanților, produselor de uz fitosanitar și a semințelor în registrele naționale. Aceasta împiedică accesul producătorilor autohtoni la produse moderne deja testate și înregistrate în UE și evitarea procedurilor costisitoare de testare multianuală în RM.

În opinia deputatului, absența principiilor și a modalității de stabilire a tarifelor la serviciile publice prestate contra plată duce la tendința de majorare a tarifelor, iar prețurile serviciilor sunt percepute de majoritatea cetățenilor ca fiind arbitrare sau nerezonabile.

PPDA cere Guvernului alocarea unei indemnizații unice combatanților de pe Nistru

Prezentă la conferință, Diana Crudu, reprezentanta Asociației Naționale a Fermierilor, a vorbit despre necesitatea stringentă a unui laborator de certificare a produselor din carne pentru export și a adresat guvernanților următorul mesaj:

„Domnilor guvernanți, înțelegem că nu există bani la bugetul național, dar ca să duceți la bun sfârșit această măsură cu acreditarea acestui laborator nu este nevoie de bani. Vă tot dați cu părerea că noi ca și agricultori suntem proști și că exportăm grâu și importăm făină, că exportăm cereale și importăm carne. Dar oare voi ca și instituții ați creat oportunități pentru acești producători ca ei să nu mai exporte cereale, ci să poată exporta produse cu valoare adăugată cum ar fi carnea de exemplu?ˮ

În context, antreprenoarea a menționat: „În numele celor patru mii de colegi pe care îi reprezint, toți membri ai FNFM, cerem public crearea unei comisii care va monitoriza acțiunile Agenției Naționale de Siguranță Alimentară în vederea implementării cerințelor UE și asumarea publică a unui termen cât mai restrâns ca producătorii noștri să aibă un laborator acreditat ca să poată accesa piețele externe.ˮ

În concluzie, Diana Crudu și-a exprimat regretul și a punctat: „Republica Moldova timp de 29 de ani a avut o clasă politică care, cu foarte mici excepții, a condus țara după principiul: „Nimic pentru țară, nimic pentru oameni, totul pentru noi!”

Mediacritica: ZdG a făcut transfer de imagine negativă, sugerând că în localitatea de baștină a președintelui se produc crime

loading...

Comments are closed.