Polonia și Țările Baltice își exprimă îngrijorarea în legătură cu situația de la frontiera cu Belarus. Care este motivul

Polonia și statele baltice vor închide imediat frontierele cu Belarus, dacă la granița cu această țară vor fi înregistrate incidente. Miniștrii de interne din aceste țări cer Minskului ca grupul Wagner să părăsească imediat teritoriul Belarusului, precum și îndepărtarea migranților din zona de frontieră. Declarația a fost făcută de ministrul polonez de interne, Mariusz Kaminski, după o întâlnire cu omologii săi din Lituania, Letonia și Estonia.

„Două lucruri sunt necesare pentru a stabiliza situația la granița cu Belarus: am cerut autorităților de la Minsk ca Grupul Wagner să părăsească imediat teritoriul Belarusului, la fel, să părăsească zona și migranții ilegali adunați acolo de către serviciile belaruse și să fie trimiși în țările lor de origine”, a spus de interne al Poloniei, Mariusz Kaminski.

Potrivit oficialului polonez, faptul că administrația Grupului Wagner a fost lichidată nu schimbă situația reală din Belarus, deoarece acolo rămân câteva mii de mercenari, acuzați de crime, și care au fost eliberați din închisorile rusești în schimbul participării la războiul din Ucraina.

„Dacă există un incident critic, indiferent dacă este la granița cu Polonia, Lituania sau Letonia, vom riposta imediat. Atunci, toate punctele de trecere a frontierei care au fost deschise până acum vor fi închise. Atât cele pentru persoane, cât și cele pentru mărfuri”, a adăugat ministrul polonez.

„Suntem hotărâți și vom acționa împreună în cazul în care vor exista probleme pentru țările noastre. De asemenea, dacă se va lua decizia de a închide frontierele, Lituania este pregătită, avem un plan de închidere treptată a frontierei”, a anunțat ministrul Afacerilor Interne al Lituaniei, Agne Bilotaite.

„Acesta este un mesaj pentru Minsk, pentru Lukașenko, că nu vom întârzia cu luarea deciziilor. Dacă vor fi folosite armele sau va avea loc o traversare ilegală masivă a frontierei, în câteva ore fiecare dintre țările noastre va reacționa”, a menționat ministrul de interne al Letoniei, Maris Kueinskis.

„Estonia își va susține vecinii. Suntem pregătiți pentru acest lucru, avem intenția de a face asta și dorim să ne sprijinim vecinii. Dacă e să vorbim de Belarus, cred că este timpul să fim solidari și să reacționăm împreună”, a spus la rândul său ministrul de interne al Estoniei, Lauri Laanemets.

Polonia a închis anul acesta toate punctele de frontiera cu Belarus, cu excepția unuia, după întemnițarea unui jurnalist de origine poloneză de către Minsk și expulzarea diplomaților polonez. Și Lituania recent a închis două puncte de trecere a graniței, din cele șase pe care le are, iar Letonia și Polonia și-au sporit considerabil paza la frontieră. Forțele armate ale Estoniei au început exerciții de instruire a rezerviștilor. Aproximativ 10 mii de oameni participă la exerciții militare care durează până pe 8 octombrie.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share