Politic

Tudor Deliu, despre sondajul IRI, folosit de Maia Sandu: ”Din numărul de respondenți care sunt incluși au răspuns doar 7%”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Tudor Deliu, candidatul PLDM pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, critică public sondajul efectuat la comanda organizației americane Institutul Republican Internațional (IRI), lăudat de Maia Sandu și utilizat în calitate de instrument de influențare a opiniei publice și a concurenților politici, în special împotriva lui Andrei Năstase.

Potrivit lui Deliu, ultimul sondaj IRI se bazează pe răspunsul a cel mult 7% din numărul total al respondenților care au fost contactați telefonic.

”Eu n-aș face din acest sondaj mare și mare valoare, deoarece mi s-a spus clar, că din numărul de respondenți care sunt incluși au răspuns doar 7%. Dar ei i-au inclus pe toți pe care i-au telefonat. Așa că, dacă din o mie și cât acolo, nu mai țin minte, au răspuns doar 7%, eu nu cred că acesta poate să fie un sondaj după care trebuie să ne orientăm”, a declarat Tudor Deliu, în timpul emisiunii Politica de la TV8.

Potrivit datelor publicate de către IRI, la ultimul sondaj au fost incluși 2017 respondenți la nivel național, dintre care 549 la nivelul mun. Chișinău. Respectiv, la întrebarea ”În ce politician sau persoană publică aveți cea mai mare încredere?”, IRI indică procentajul obținut din răspunsurile a cel puțin 2% din respondenții incluși la nivel național, ce constituie aproximativ 40 de persoane, Maia Sandu fiind plasată pe primul loc, fiind nominalizată de 7 respondenți (18% din 40 de respondenți care au răspuns).

După alegerile din 2016, Andrei Năstase a afirmat că excluderea lui din cursa electorală s-a decis tot în baza unui sondaj IRI, efectuat de către o firmă moldovenească, dar finanțat din sursele structurilor secrete străine.

loading...

Comments are closed.