Cartelurile de droguri columbiene au început să ucidă oameni care nu respectă carantina COVID-19

Activiștii pentru Drepturile Omului (HRW) solicită guvernului să facă mai multe eforturi pentru protejarea civililor, după ce în Columbia cel puțin 8 persoane au fost ucise de grupuri armate, notează The Guardian. 

Cartelurile de droguri columbiene și mai multe grupuri de rebeli au început să impună o carantină COVID-19 sângeroasă  – îi ucid pe cei care nu respectă regulile, conform unui nou raport al HRW, citat de The Guardian.

Pe 8 iunie, activistul Edison León Pérez a fost ucis în orașul Putumayo din San Miguel de către gruparea La Mafia, o bandă de trafic de droguri care are legături cu paramilitarismul de dreapta. Activistul a fost omorât la câteva zile după ce le-a cerut autorităților locale să se ocupe de carantina impusă de traficanți, arată The Guardian.

În Tumaco, un oraș sărac de pe coasta Pacificului, unde violența face parte din cultura locală, traficanții de droguri le-au interzis locuitorilor să pescuiască, limitându-le astfel capacitatea de a câștiga bani și mâncare. Totodată, cartelurile de droguri au instituit ora 17 – mult mai strict decât măsurile impuse de guvern – ca oră de închidere a activității vânzătorilor stradali.

În întreaga țară, cartelurile violente îi opresc pe oameni să iasă din casele lor, chiar și atunci când sunt bolnavi, potrivit lucrătorilor umanitari citați în raport. În două provincii, Cauca și Guaviare, grupurile armate au incendiat motocicletele celor care au ignorat restricțiile, conform The Guardian.

„Au închis transportul între sate, iar atunci când cineva este suspectat de COVID-19, i se spune să părăsească regiunea sau va fi ucis”, a declarat pentru The Guardian un lider al comunității din provincia Putumayo din Columbia, sub protecția anonimatului, din cauza fricii de represalii.

La fel ca o mare parte din America de Sud, Columbia se pregătește pentru cel mai rău scenariu generat de pandemie. De când a fost confirmat primul caz de COVID-19, pe  6 martie, autoritățile medicale au confirmat 159.898 de cazuri, cu 5.625 de decese. În continuare, cazurile ajung peste 5.000 pe zi, conform The Guardian.

Guvernul a impus mai multe reguli atât la nivel național, cât și la nivel local, pentru controlarea răspândirii virusului, dar niciodată nu au fost la fel de stricte precum cele decretate de grupurile armate, iar consecințele pentru încălcarea lor nicăieri nu sunt atât de grave, mai notează The Guardian.

Sursa: Libertatea.ro

Citește și: VIDEO // Șapte oameni au murit în Columbia după ce cisterna din care furau benzină a explodat

Total
0
Shares
 
Total
0
Share