Consultări publice privind definitivarea unui proiect de lege de reglementare a întreținerii și protecției animalelor de companie

Oficiile teritoriale de informare ale Parlamentului (OTIP) desfășoară o serie de consultări cu APL, mai multe institutii locale și societatea civilă.

Scopul discuțiilor este de a definitiva elaborarea unui proiect de lege care ar reglementa întreținerea şi protecţia animalelor de companie. Desfășurarea consultărilor, precum și inițiativa legislativă au fost înaintate de deputata Arina Spătaru.

Potrivit deputatei, este necesar ca acesta să fie consultat cu reprezentanți ai APL de nivel I și II, structurile teritoriale ANSA, precum și cu AO interesate de subiect, pentru a spori calitatea viitorului act legislativ. „Este un proiect de lege vast și important pentru toate autoritățile. Aș vrea să pun umărul și să identificăm niște clarități pe marginea subiectului. Să vedem ce putem face în contextul acutizării problemei animalelor de companie, fără adăpost”, a spus deputata Arina Spătaru.

Procesul de elaborare a actului legislativ, vine în urma mai multor adresări în repetate rânduri din partea cetățenilor și a APL-urilor privind problema lipsei unui act legislativ care ar reglementa întreținerea şi protecţia animalelor de companie, respectiv s-a recurs la demararea elaborării unui astfel de proiect de lege.

Astăzi, au avut loc discuții cu reprezentanții din nordul țării, urmează și alte regiuni pe parcurs. Vor avea loc la Edinet, Orhei, Comrat, Leova.

Participanții la audieri au subliniat importanța măsurilor care trebuie întreprinse în termen scurt pentru a nu admite creșterea numărului de animale de companie abandonate, or acestea se regăsesc tot mai frecvent în stradă.

A fost abordat subiectul ce ține de azilurile pentru animale, dar și gestionarea corectă a acestora. Astfel, se propune includerea mai multor acțiuni de acest fel în proiectul legislativ pentru a îmbunătăți eficiența și implementarea documentului.

În final, deputata Arina Spătaru a îndemnat la identificarea soluțiilor comune, indiferent de culoarea politică, or prolema abordată este una ce vizează fiecare autoritate din toate localitățile țării.

Consultările se vor desfășura pe parcursul săptămânii curente. Mâine, 14 aprilie au loc audieri la OTIP Orhei, pe 15 aprilie – Comrat, 16 aprilie – Leova.

De menționat că, Oficiile teritoriale de informare ale Parlamentului (OTIP) contribuie la informarea despre activitățile legislative în teritoriu și de implicare a cetățenilor în procesul decizional. La fel, scopul lor este facilitarea dialogului dinre deputați și cetățeni. Acestea asigură și asistența necesară lucrului din teritoriu.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share