Președinția a deschis accesul pentru KAS la ”Secretul de stat” și continuă să ascundă informațiile despre consultanții plătiți din afara țării, informează Telegraph.md
Potrivit Memorandumului de înțelegere dintre Președinția Republicii Moldova și Fundația Konrad Adenauer Foundation (KAS) din 1 ianuarie 2021, semnat de către Andrei Spînu și Hans Martin Sieg, din banii publici ai Germaniei sunt finanțate, pe baza cererilor Administrației Prezidențiale a Republicii Moldova, proiecte consultative în trei domenii: 1) democrație și statul de drept; 2) economie; 3) comunicare. Totuși, aceste scopuri par a fi un paravan pentru o altă prevedere belicoasă din acest document, și anume, deschiderea accesului la ”Secretul de stat” pentru persoanele terțe, care nu sunt angajate în cadrul Președinției și servesc intereselor Fundației KAS din Germania.
- Redacția Telegraph cere sancționarea Președinției pentru îngrădirea accesului la informație
- EXCLUSIV // Konrad-Adenauer-Stiftung, finanțatorul secret al hoardelor de consilieri și consultanți ai Maiei Sandu
- DOC // O știre exclusivă a Telegraph.md, motiv de sesizare la PG și SIS: Un deputat cere anchetă privind finanțarea obscură a Președinției
Destinatarii cheie ai asistenței acordate prin KAS sunt președintele, administrația prezidențială, precum și alte instituții, autorități și societatea civilă, implicate în reformele cheie în domeniile statului de drept, democrației și punerii în aplicare a Acordului de asociere cu UE.
Documentul mai relevă că termenii de referință pentru experți, precum și onorariile experților, vor fi coordonate și convenite între KAS Moldova și Administrația Prezidențială. Experții vor oferi sfaturi cu privire la politici și comunicarea aferentă, aceste sfaturi fiind supuse discreției și responsabilității Administrației Prezidențiale. Mai mult, cererile pentru orice funcție de consilier vor fi comunicate de Administrația Prezidențială către KAS. Crearea oricărei astfel de funcții, termenii de referință și selecția experților trebuie să fie decis în comun de Administrația Prezidențială și KAS Moldova. Pentru orice post creat, candidații pot fi propuși de Administrația Prezidențială și KAS. Componența unităților consultative, metoda de selectare a experților, precum și experții selectați sunt stabiliți în anexele la acest memorandum sau printr-o scrisoare separată, însă care nu au fost publicate și sunt ținute în secret de către Maia Sandu.
Documentul mai stabilește că toate cererile pentru crearea de posturi de consilier și termenii de referință propuși, sugestia pentru candidați, durata contractelor și schemele de plată, precum și alte aspecte relevante pentru selectarea și contractarea experților pot fi înregistrate printr-o anexă la Memorandumul de înțelegere dintre Administrația Prezidențială și KAS sau comunicate printr-o scrisoare sau e-mail separat. Astfel de cereri pot fi comunicate și prin intermediul unei persoane contractate în cadrul proiectelor de consultanță în scopul coordonării lor.
Așa cum este notat și mai sus, prin Memorandumul semnat de șeful Aparatului președintelui Maia Sandu, KAS a primit acces la informațiile clasificate din cadrul Administrației Prezidențiale, pentru efectuarea pretinselor analize.
”Sub rezerva prevederilor de confidențialitate, Administrația prezidențială va ajuta KAS Moldova în furnizarea tuturor informațiilor necesare pentru logistica proiectului, raportare și evaluare. Accesul la orice informație clasificată ca fiind furnizată de legislația moldovenească, este supusă formalităților prealabile și trebuie asigurată de Administrația prezidențială”.
Astfel, Președinția, în calitate de organ cu acces la secret de stat, condusă de Maia Sandu, s-a obligat să ceară în numele KAS accesul la toate documentele incluse la capitolul ”Secret de stat”, iar în baza Memorandumului să furnizeze aceste informații către oamenii Fundației Konrad Adenauer Foundation.
Amintim că Telegraph.md a depus deja două plângeri la Poliție pentru a obține informații despre acest Memorandum dintre Administrația Prezidențială și KAS. În primul caz Președinția a răspuns că a întârziat să ofere informații din cauza pandemiei, iar în al doilea caz a expediat doar primele pagini din Memorandum (publicat mai jos), fără a furniza și anexele secrete. În legătură cu aceasta, Telegraph.md va solicita sancționarea Președinției pentru nedivulgarea informațiilor de interes public. Totodată, redacția va insista să obține lista consilierilor și consultanților prezidențiali care sunt finanțați ilegal prin Fundația KAS.
- Unde este transparența promisă de Maia Sandu? Președinția refuză să prezinte acordul cu Fundația KAS și lista consultanților plătiți de această instituție obscură
- DOC // Telegraph.md sesizează lipsa de transparență în activitatea Președinției și depune o nouă plângere la Poliție
Memorandum PRM KAS by Telegraph Moldova on Scribd