Alte știri

EDITORIAL // Escorta de lux a Maiei Sandu – Vlad Filat

Pinterest LinkedIn Tumblr

Atunci când diplomații englezi au adus la Chișinău vestea despre înapoierea țării banilor confiscați de la feciorul lui Filat, fapt trâmbițat euforic de Maia Sandu, am crezut că fostul lider PLDM va tuna și fulgera împotriva fostei sale colege de partid pe care el a adus-o de la Washington și a aterizat-o în scaunul Ministrului Educației și care ulterior l-a lăsat cu fundul pe gheață.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Mare mi-a fost mirarea că singura acțiune politică întreprinsă de Filat a fost să se retragă din funcția de președinte PLDM cu o explicație confuză că nu vrea să pună sub lovitură partidul atunci când el este atacat furibund de niște dușmani care așa și n-au fost numiți la acea conferință de presă.

Acum însă Vlad Filat a prins glas și atacă vehement stânga politică, invocând o pretinsă triadă malefică Dodon-Voronin-Plahotniuc și sprijină activ PAS-ul Maiei Sandu. Refuzul lui de a participa în alegeri de sine stătător sau împreună cu platforma DA, sprijinul politic necondiționat oferit PAS-ului și răbufnirile vagi și nelămurite împotriva stângii moldovenești demonstrează că nu mult invocata boala este principala cauză a zbaterilor lui Filat ci dependența lui politică deplină de linia politică promovată de Maia Sandu.

Se pare că deși umilit și dezmoștenit nu doar de Plahotniuc dar și de fosta sa colegă de partid, Vlad Filat nu are opțiunea EXIT și este nevoit să sprijine în continuare cauza celor care în 2014 și 2015 au votat furtul miliardului. Deși Filat n-a reprezentat probabil centrul suprem de comandă al acestei operațiuni de tristă faimă, el poartă în continuare ca un stigmat pe umăr rușinea unei guvernări frauduloase care a făcut posibilă această hoție de proporții.

Chiar dacă fostul premier are la dispoziție o soluție onorabilă de a pune punct carierei sale politice, Filat nu este în stare să părăsească câmpul politic pentru că e legat indestructibil de Maia Sandu și obligat să servească interesele ei politice. Astfel participanții și cei care au autorizat jaful miliardului se coalizează și revin la vechile camaraderii politice deși ne sugerează că sânt imaculați politic, mizând pe naivitatea noastră.

În continuare, condamnatul Filat se va da de ceasul morții pentru a o promova pe fosta sa colegă de partid Maia Sandu. Nu cred că o va face cu plăcere întrucât orgoliul unui om rănit și lovit crunt în ultimii ani cu siguranță îi produce un mare disconfort lăuntric. Probabil, însă, că n-are încotro – implicat în nenumărate afaceri murdare un fost premier nu-și mai poate găsi liniștea nici măcar atunci când vrea la pensie.

În politică, o mână spală pe alta. Mai ales atunci când mâinile sunt murdare.

Autor: Corneliu Ciurea, pentru Politics.md

loading...

Comments are closed.