INVESTIGAȚIE // Finanțarea externă a PAS prin intermediul fundațiilor străine

Despre ce sunt în general campaniile electorale? Pe scurt, sunt despre bani. Mulți bani și influență. Statul ăsta al nostru, Republica Moldova, așa sărac cum este prezentat, încă mai produce bani. Încă mai are pământ fertil și oameni care lucrează cu adevărat, oameni care produc ceva. Nu om fi noi ca și stat, buricul pământului, dar totuși pentru acest petic de pământ încă mai luptă marile puteri ale lumii, direct, sau indirect, prin diverse corporații, fundații și organizații nonguvernamentale.

Culmea e că cei care au cele mai mari interese în această zonă a Europei și care investesc și cei mai mulți bani în aceste alegeri, nici măcar nu sunt prezenți în buletinul de vot. Ar și fi culmea ca să-i avem ca și concurenți electorali pe Vladimir Putin, George Soros sau fundația germană Konrad Adenauer. Dar în schimb, așa ar fi corect în raport cu cetățenii. Pentru că ceea ce vedem noi, sunt pionii, care însă se cred regi sau regine pe tabla de șah. O fi Maia Sandu de exemplu regină pentru unii, dar în fond, tot o simplă piesă de joc rămâne a fi în mâna celor care au creat-o ca și politician, celor care o dirijează și-i dictează agenda. Și nu mă dedau deloc în nici un fel de teorii ale conspirației, pur și simplu analizez evenimentele politice. Iar Fundația germană Konrad Adenauer a jucat un rol enorm în cariera politică a Maiei Sandu. Anume cu ajutorul acestei fundații, Maia Sandu a reușit să-l facă pe Andrei Năstase să cedeze în fața ei în anul 2016. Ulterior, liderul Platformei DA a spus că respectivele sondaje au fost false și au avut menirea să manipuleze opinia publică, dar a fost târziu pentru a-și mai putea salva partidul și cariera politică.

Eu nu cred în coincidențe politice, respectiv, nu pot să cred că întâmplător oamenii care au fost finanțați cu bani mulți de Konrad Adenauer sunt astăzi fruntași pe lista PAS. Ridicați declarațiile de avere ale candidaților PAS pentru funcția de deputat și o să vedeți că Natalia Gavriliță, Mihai Popșoi, Dumitru Alaiba, Artur Mija, Dumitru Budianschi, Adrian Băluțel și Victor Spînu au primit bani de la această fundație străină. În total, în ultimii 2 ani, ei au primit suma de 662 538,95 de lei. Alți zeci de deputați ai PAS au fost bursieri ale altor fundații străine, precum cea a lui George Soros. Și în general, cum se face că atunci când au plecat din PLDM, cei care azi constituie PAS, s-au regăsit imediat în diverse ONG-uri străine? Maia Sandu însăși a pus bazele ONG-ului WatchDog în 2015, când a fost retrasă din PLDM. Cum să credem astăzi în intențiile nobile ale acestui ONG care pretinde că nu face campanie electorală pentru PAS, dar care cheltuie pentru reclamele de pe Facebook mii de euro. Postări care din coincidență, sunt îndreptate împotriva concurenților electorali ai PAS.

Dar aceste personaje foarte tare nici nu se ascund, mai ales pentru că nu prea are cine să-i deconspire. Și asta pentru că presa noastră, care-și spune ca fiind liberă și independentă, la fel este finanțată de diverse fundații și structuri din occident. Din acest motiv, scurgerea de informații apărută pe portalul NewEurope, despre cum PAS, direct și indirect a beneficiat de 56 de milioane de euro în această campanie electorală, a fost ignorată de o bună parte a presei. Dar, în același timp, exact această presă a mediatizat intens o pretinsă finanțare a Kremlinului pentru campania electorală a lui Igor Dodon din 2020. În cazul liderului PSRM, pe un site a apărut o simplă foaie A4 pe care era schițat un tabel cu sume de bani. În cazul celor 56 de milioane de euro pe care PAS i-ar fi primit inclusiv de la fundația Konrad Adeneaur, vedem screenuri din diverse conversații de e-mail, cu nume ce pot fi verificate. La care dacă mai adăugăm și ceea ce a recunoscut chiar Maia Sandu, că această fundație germană are și contract cu președinția, atunci ar trebui să ne prefacem orbi și surzi ca să nu observăm cum această fundație germană se implică în politica internă a Republicii Moldova. Evident, PAS neagă finanțarea externă, dar în același timp, nu se grăbește să acționeze New Europe în judecată, dacă articolul dar ar reprezenta un fals. Oare de ce?

Însă pentru mulți oameni, era clar și fără această scurgere de informații, cum are loc finanțarea directă și indirectă a Partidului Acțiune și Solidaritate. Dorin Chirtoacă, unul din liderii partidului AUR, a explicat într-o intervenție pe Facebook cum ajung banii străinilor la cei din PAS. Chirtoacă a ajuns să recunoască asta, probabil după ce pe perioada întregii campanii electorale, presa și experții pro-Maia Sandu au supus proiectul unionist AUR unui atac mediatic masiv. Scopul fiind clar, să discrediteze Alianța pentru Unirea Românilor și să-i convingă pe unioniști să voteze pentru PAS.

Milioanele din partea fundațiilor străine explică și cum PAS a reușit să-și angajeze cea mai mare fermă de trolli pe care i-am deconspirat într-o ediție trecută. La fel, faptul că unele instrumente de manipulare, precum aplicația Trolles a candidatului pentru funcția de deputat PAS, Victor Spînu, au ajuns acum în gestiunea ONG-ului WatchDog, confirmă conexiunea dintre toate aceste structuri și oameni. Din informațiile publicate pe New Europe îmi este clar de unde și cum sunt finanțate pagini ca Galben.md sau Și eu cu cine votez, pagini anonime ce fac postări sponsorizate în favoarea PAS.

Despre ce sunt aceste alegeri? Despre bani. Nu uitați că cei care au investit până acum toate milioanele de euro despre care v-am vorbit, urmăresc scopul de a avea profit. Cum se va întâmpla acest lucru, o să vedeți exact după alegeri. Dar din experința altor țări, din experința României, putem deduce în primul rând pierderea suveranității. Vorbiți cu românii simpli de peste Prut, ei vă vor povesti cum a ajuns România o simplă colonie a corporațiilor străine. Și asta, pentru că la conducere au persoane crescute și educate de același Soros.

sursa: Radar Politic

Total
0
Shares
Total
0
Share