Alte știri

ULTIMA ORĂ // Moldova și Italia au semnat Acordul în domeniul securității sociale: „Este un document așteptat de concetățenii noștri care au muncit sau muncesc în Italia”

Pinterest LinkedIn Tumblr

În cadrul vizitei la Roma, președintele Maia Sandu a semnat, împreună cu ministrul italian al Muncii și Politicilor Sociale, Andrea Orlando, Acordul în domeniul securității sociale.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

„Este un document așteptat de concetățenii noștri care au muncit sau muncesc în Italia. El le oferă posibilitatea ca, obținând o pensie în această țară, să o poată primi și acasă, dar și invers – să poată primi în Italia pensia din Republica Moldova”, a spus președintele Maia Sandu.

DOC EXCLUSIV // La cererea Maiei Sandu, PAS și a altor partide, toate secțiile de votare din diasporă au fost anulate, iar CEC nu mai este în drept să deschidă altele noi

Conform Acordului, fiecare stat va calcula și va achita pensia proporțional perioadei de asigurare, realizate pe teritoriul propriu și doar în baza contribuțiilor achitate legal. În plus, în baza acestui tratat, vor mai fi acordate pensia de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensia și indemnizația de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau boală profesională. Astfel, concetățenii noștri vor putea alege pe teritoriul cărui stat să primească pensiile și prestațiile sociale la care au dreptul.

„Am mulțumit ministrului Orlando și echipelor ambelor țări pentru munca depusă pentru finalizarea acestui acord. Am agreat, totodată, să continuăm să consolidăm relațiile de colaborare bilaterală în domeniul protecției sociale și al muncii, atât de importante pentru comunitatea noastră din Italia”, a subliniat șefa statului.

Potrivit Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei de la Chișinău, procesul de negociere pe marginea Acordului a demarat la inițiativa părții moldave fiind condiționată de numărul mare de cetățeni care activează pe teritoriul statului italian.

Din componența delegației Republicii Moldova participantă la negocierile de la Roma au făcut parte experți din cadrul ministerelor Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Casei Naţionale de Asigurări Sociale și Ambasadei Republicii Moldova în Italia. După negocieri, la 17 mai 2018 a fost parafat proiectul acordului care astăzi a fost semnat de către președintele Maia Sandu.

Scopul Acordului este asigurarea unui cadru de garanţii de securitate socială pentru lucrătorii migranţi din Republica Moldova, care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă pe teritoriul unuia sau ambelor state.

În baza Acordului, persoanele îndreptățite vor beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensii şi indemnizații de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau o boală profesională și pensii de urmaş.

Conform prevederilor Acordului, fiecare stat va calcula și va achita pensia calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu în conformitate cu legislația națională în domeniu.

Scopul final al tratatului este ca cetățenii Republicii Moldova care au muncit în Republica Italiană, la atingerea vârstei de pensionare să beneficieze de pensie din acest stat și, totodată, pe perioada de activitate să fie asigurați cu un venit sub formă de prestații sociale în cazul producerii unui accident de muncă sau survenirii unei boli profesionale, fie asigurarea membrilor familiei în caz de deces al întreținătorului.

Încheierea Acordului va contribui la consolidarea securității sociale și va intensifica colaborarea între autoritățile și instituțiile competente ale celor două state contractante.

Menționăm, că Republica Moldova a încheiat până în prezent acorduri de securitate socială, bazate pe principiul proporționalității și exportului de prestații sociale, cu 14 state.

loading...

Comments are closed.