Alte știri

Un copil nou născut infectat cu virusul HIV din cauza neatenției personalului medical! Instituțiile obligate să achite 600 de mii de lei prejudiciu

Pinterest LinkedIn Tumblr

Trei instituții medicale publice au fost recunoscute vinovate și obligate să achite 600 de mii de lei drept prejudiciu moral pentru infectarea unui nou-născut cu virusul HIV. Angajații acestor instituții nu au întreprins toate măsurile de diagnostic și prevenire a virusului, din neglijență și lipsă de profesionalism.

Cazul a fost reprezentat în instanță de IDOM (Institutul pentru Drepturile Omului), transmite CrimeMoldova.

Instituția a fost sesizată în 2017 de mama micuțului. Femeia a relatat că în anul 2016 a născut un băiat, iar peste câteva zile a aflat că ea este purtătoare de HIV și că micuțul a fost infectat cu acest virus, deși în perioada sarcinii a fost testată de 2 ori la acest virus, primul rezultat fiind negativ.

CrimeMoldova scrie că pentru a elucida circumstanțele infectării copilului, a fost sesizat Ministerul Sănătății. În urma investigației demarate de instituție, s-au constatat un șir de încălcări care au dus la faptul că gravida nu a fost diagnosticată la timp cu HIV și nu a inițiat tratamentul necesar anterior și în timpul sarcinii. Totodată, nou-născutul a fost alăptat la sân și nu i s-a inițiat tratamentul ARV profilactic în primele 72 ore de viață, lucru care a dus la creștere riscului de infectare.

În septembrie 2017, IDOM, reprezentând interesele mamei și ale copilului, a acționat în judecată 3 instituții medicale, solicitând constatarea violării mai multor drepturi.

În cadrul declarațiilor făcute în dosar, s-a stabilit că personalul medical, din diferite instituții medicale, din neglijență și lipsă de profesionalism nu au întreprins toate măsurile de diagnostic și prevenire, iar drept rezultat, micuțul a fost infectat cu virusul HIV. Acest lucru ar fi putut fi evitat dacă toți lucrătorii medicali și-ar fi îndeplinit conștiincios și responsabil atribuțiile de serviciu.

În iunie 2018, instanța de fond a admis parțial cererea de chemare în judecată și a constatat violarea dreptului la sănătate, integritate fizică și psihică, viață în privința fiului reclamantei, prin infectarea acestuia cu virusului HIV în rezultatul erorilor și neglijenței comise de personalul medical. De asemenea, s-a constat încălcarea dreptului la sănătate și la integritate fizică a reclamantei prin omisiunea de a diagnostica la timp, în perioada sarcinii, prezența virusului HIV în organism.

În baza acestor constatări, instanța a dispus încasarea în mod solidar de la 3 instituții medicale în beneficiului reclamanților (mamă și fiu) a prejudiciului moral de 600 mii de lei.

IDOM anunță că va ataca Hotărârea instanței de fond la Curtea de Apel, deoarece, nu s-a dispus încasarea integrală a prejudiciului solicitat (1 milion de lei) și nici nu s-a constatat divulgarea informaților confidențiale privind starea sa de sănătate.

loading...

Comments are closed.