Vicepreședintele Platformei DA: Plahotniuc nu-l cruță pe Șor! PDM cere Parlamentului European investigația miliardomatului

alegeri 2019, alegeri parlamentare, alegeri moldova, alegeri 24 februarie, alegeri pe sistem mixt, circumscriptii electorale, candidati independenti, parlamentarele 2019, alegeri libere, alegeri corecte, Petiție, PDM, Plahotniuc, Șor, Platforma DA, Slusari, Alexandr Slusari, Vicepresedintele Platformei DA, investigatia furtului miliardului, miliardomat, laundromat, petitie catre UE, PAS si DA cer ajutorul UE, Uniunea Europeana investigheaza frauda bancara, petitie semnata de moldoveni, Partidul Democrat, unde-i miliardul,Alexandru Slusari, Impact TV

Partidul Democrat din Moldova va cere Parlamentului European să investigheze furtul din sistemul bancar moldovenesc cunoscut și ca jaful secolului sau miliardomat. În acest sens, reprezentanții PDM vor îndemna oamenii să semneze o petiție, care ulterior va fi transmisă autorităților din Uniunea Europeană. Despre acest lucru a scris pe pagina sa de facebook și vicepreședintele Platformei DA, Alexandr Slusari, care s-a arătat mirat de faptul că petiția democraților îl vizează și pe Ilan Șor.

“Interesant că Plahotniuc nu-l cruță pe Șor. În textul petiției se indică că Ilan Șor este implicat în acțiuni subversive impotriva Republicii Moldova.”, a scris Alexandr Slusari.

În textul petiției se mai spune că există indicii serioase precum că PLDM a fost finanțat în campania electorală din 2014 de către omul de afaceri Ilan Șor tocmai cu bani proveniți de la aceste trei bănci falimentate (Unibank, Banca Socială și Banca de Economii a Moldovei), de această finanțare beneficiind o parte dintre candidații acestui partid, inclusiv doamna Maia Sandu. În același timp, conform datelor din dosarul penal în baza căruia a fost condamnat fostul președinte al PLDM și fostul Premier Vlad Filat, dar și conform numeroaselor materiale din mass-media independentă, domnul Filat, doamna Maia Sandu și alți reprezentați PLDM au călătorit la Bruxelles și în alte capitale cu avioane de lux, toate aceste deplasări fiind plătite din bani obținuți în urma fraudei bancare. Chiar dacă de la început a negat, ulterior Maia Sandu a recunoscut că a zburat la Doha împreună cu Vlad Filat cu avionul și de pe banii lui Ilan Șor. De asemenea, au fost publicate documente care arată ca PLDM a beneficiat de servicii de consultanță externă plătite din bani proveniți din frauda bancară.

Prin această petiție, se mai solicită de asemenea ca cercetările înalților oficiali europeni să-l vizeze și pe Andrei Năstase, președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, despre care există indicii solide că în anul 2015 a organizat proteste de stradă finanțate de către domnii Șor și Filat cu bani devalizați din cele 3 bănci menționate.

Conform celor stabilite până acum de justiție, în furtul din sistemul bancar moldovenesc au fost implicați fostul premier Vlad Filat, oamenii de afaceri Veaceslav Platon și Ilan Șor, precum și un grup de funcționari bancari conduși de fostul președinte al BEM, Grigore Gacichevici. Aceste persoane sunt de asemenea bănuite că ar fi derulat, în parteneriat cu factori externi, activități subversive contra Republicii Moldova – atât în politica internă a țării, cât și în ramuri strategice ale economiei naționale.

Înalții demnitari europeni vor fi rugați să investigheze și activitatea Fundației „Open Dialog”, care, potrivit informațiilor apărute în mass media, a livrat armament în Donbas, estul Ucrainei, dar și a făcut lobby pe bani murdari în favoarea unor infractori importanți din spațiul CSI, precum oligarhul kazah Ablyazov, dar și inclusiv în favoarea lui Veaceslav Platon, autorul Laundromatului rusesc și miliardomatului, după cum au demonstrat și jurnaliștii de investigație de la Zeppelin.md. Prin semnarea petiției, se va cere Parlamentului European să se verifice și relația acestei fundații cu politicieni din Republica Moldova, inclusiv cu deputați din PLDM, dar și cu liderii PAS și PPDA, Maia Sandu, respectiv, Andrei Năstase. Și asta după ce Ludmila Kozlovska a recunoscut și a prezentat dovezi că lidera PAS, Maia Sandu, a primit bani de la ONG-ul lui Ablyazov, “Open Dialog”.

Reprezentanții Partidului Democrat cred că sprijinul instituțiilor europene ar ajuta Republica Moldova să înregistreze progrese în aflarea adevărului și în recuperarea sumelor de bani dispărute.

Amintim că potrivit directorului CNA, Bogdan Zumbreanu, care a prezentat recent un raport în Parlamentul Republicii Moldova, în urma acțiunilor înteprinse de autoritățile moldovenești, au fost recuperate efectiv 420 mln de lei din suma totală a activelor fraudate din sistemul bancar. Această sumă nu include încasările efectuate de BNM.

”Totodată, 7,74 mlrd de lei constituie suma prejudiciului stabilit pe dosarele penale deja trimise în judecată, alte 1,9 mlrd lei au fost identificate în dosarele aflate în faza de urmărire penală, iar pentru alte 1,06 mlrd lei încă nu sunt identificați beneficiarii finali”, a mai menționat Zumbreanu.

alegeri 2019, alegeri parlamentare, alegeri moldova, alegeri 24 februarie, alegeri pe sistem mixt, circumscriptii electorale, candidati independenti, parlamentarele 2019, alegeri libere, alegeri corecte, Petiție, PDM, Plahotniuc, Șor, Platforma DA, Slusari, Alexandr Slusari, Vicepresedintele Platformei DA, investigatia furtului miliardului, miliardomat, laundromat, petitie catre UE, PAS si DA cer ajutorul UE, Uniunea Europeana investigheaza frauda bancara, petitie semnata de moldoveni, Partidul Democrat, unde-i miliardul,

 

 

Total
0
Shares
 
Total
0
Share